About: Studie dopadů klimatické změny na hydrologické poměry v povodí Blšanky a návrh adaptačních opatření     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The Blšanka and Liboc River basins belong to the driest regions of the Czech Republic. In the last the last few years, problems with surface water scarcity in Blšanka River basin are getting worse. Low water level causes deterioration of water quality and restrictions of surface water abstraction are more frequent, especially during the growing season. Furthermore, the ecological function of the river is not fulfilled satisfactorily. It can be expected that with ongoing impacts of climate change the situation will become more critical. The paper describes results of the hydrological study which was carried out in the T. G. Masaryk Water Research Institute according to the requirements of the Ohře River Basin Authority. The results of the study showed several negative aspects in the Blšanka River basin that could lead to the unfavourable hydrological situation (en)
  • V povodí řeky Blšanky došlo v posledních letech ke kritickému poklesu průtoků. Situace vede ke zhoršení kvality vody a k častému omezování povoleného i obecného nakládání s vodami. Existuje reálná obava, že s nastupujícími dopady klimatické změny nastanou problémy s nedostatkem povrchové i podzemní vody mnohem častěji a po delší dobu. Ve Výzkumném ústavu vodohospodářském T. G. Masaryka, v.v.i., byla vypracována hydrologická studie, která zahrnuje zhodnocení hydrologických poměrů a potřeb vody na povodích vodních toků Blšanka a Liboc, a to pro současnou situaci, i s výhledem do budoucnosti. V povodí Blšanky se střetlo několik negativních činitelů, které vedly k nepříznivé hydrologické situaci. Negativní dopady změny klimatu (především rostoucí teplota vzduchu) urychlují proces evapotranspirace (výparu z půdy a rostlin) a zvyšují nároky vegetace na vodu. Technická opatření by měla být doprovázena opatřeními pro zvyšování retenční schopnosti krajiny.
  • V povodí řeky Blšanky došlo v posledních letech ke kritickému poklesu průtoků. Situace vede ke zhoršení kvality vody a k častému omezování povoleného i obecného nakládání s vodami. Existuje reálná obava, že s nastupujícími dopady klimatické změny nastanou problémy s nedostatkem povrchové i podzemní vody mnohem častěji a po delší dobu. Ve Výzkumném ústavu vodohospodářském T. G. Masaryka, v.v.i., byla vypracována hydrologická studie, která zahrnuje zhodnocení hydrologických poměrů a potřeb vody na povodích vodních toků Blšanka a Liboc, a to pro současnou situaci, i s výhledem do budoucnosti. V povodí Blšanky se střetlo několik negativních činitelů, které vedly k nepříznivé hydrologické situaci. Negativní dopady změny klimatu (především rostoucí teplota vzduchu) urychlují proces evapotranspirace (výparu z půdy a rostlin) a zvyšují nároky vegetace na vodu. Technická opatření by měla být doprovázena opatřeními pro zvyšování retenční schopnosti krajiny. (cs)
Title
  • Studie dopadů klimatické změny na hydrologické poměry v povodí Blšanky a návrh adaptačních opatření
  • Hydrological study of climate change impacts on Blšanka River (en)
  • Studie dopadů klimatické změny na hydrologické poměry v povodí Blšanky a návrh adaptačních opatření (cs)
skos:prefLabel
  • Studie dopadů klimatické změny na hydrologické poměry v povodí Blšanky a návrh adaptačních opatření
  • Hydrological study of climate change impacts on Blšanka River (en)
  • Studie dopadů klimatické změny na hydrologické poměry v povodí Blšanky a návrh adaptačních opatření (cs)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/09:0R000318!RIV10-MZE-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81331)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 51
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 344315
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/09:0R000318
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • adaptation measures; climate change impacts; preserved localities (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [846626FC2BFF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • VTEI, příloha Vodního hospodářství (mimořádní číslo)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • N
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kašpárek, Ladislav
  • Mrkvičková, Magdalena
issn
  • 0322-8916
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software