About: Životní cykly jepic (Ephemeroptera) a jejich význam pro detekci změn vodních ekosystémů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The development of methods for detection of changes of ecological status of surface running waters using biota analyses is in front of interest for many years. The attention has been shifted from assessment of different pollution types influencing ecological status to assessment of effect of morphological degradation and changes in hydrological and temperature regime. For detection of long-term indirect influence (especially climate changes) on environment are appropriate methods build on autecological characteristics (species traits) of individual macroinvertebrate species. The traits connected with life cycles are the most important and quite good sophisticated life cycle classifications based on voltinism can be used. The order Ephemeroptera was used as model group for analyses, because autecological characteristics are quite good known for many species and large datasets including information about species occurrence and environmental variables relevant sites are available. (en)
  • Vývoj metod detekce změn ekologického stavu povrchových tekoucích vod prostřednictvím analýzy bioty je v popředí zájmu již po mnoho let. Pozornost se však postupně přesouvá od hodnocení míry ovlivnění ekologického stavu v důsledku znečištění různého typu k hodnocení vlivu jednak morfologické degradace biotopu, jednak změn hydrologického a teplotního režimu. Pro detekci dlouhodobého nepřímého vlivu (především změn klimatu) na životní prostředí jsou vhodné metody založené na autekologických charakteristikách (tzv. \%22species traits\%22) jednotlivých druhů makrozoobentosu. K nejvýznamnějším z nich patří \%22traits\%22 vázáné na životní cykly, kde je možno využít i poměrně dobře propracované klasifikace cyklů na jednotlivé typy podle voltinizmu. Jako modelová skupina pro analýzy byl použit řád Ephemeroptera, kde jsou u velkého počtu druhů poměrně dobře známy jejich autekologické charakteristiky, a kde jsou k dispozici rozsáhlé datové soubory, zahrnující informace o výskytu druhů a proměnných prostředí lokalit.
  • Vývoj metod detekce změn ekologického stavu povrchových tekoucích vod prostřednictvím analýzy bioty je v popředí zájmu již po mnoho let. Pozornost se však postupně přesouvá od hodnocení míry ovlivnění ekologického stavu v důsledku znečištění různého typu k hodnocení vlivu jednak morfologické degradace biotopu, jednak změn hydrologického a teplotního režimu. Pro detekci dlouhodobého nepřímého vlivu (především změn klimatu) na životní prostředí jsou vhodné metody založené na autekologických charakteristikách (tzv. \%22species traits\%22) jednotlivých druhů makrozoobentosu. K nejvýznamnějším z nich patří \%22traits\%22 vázáné na životní cykly, kde je možno využít i poměrně dobře propracované klasifikace cyklů na jednotlivé typy podle voltinizmu. Jako modelová skupina pro analýzy byl použit řád Ephemeroptera, kde jsou u velkého počtu druhů poměrně dobře známy jejich autekologické charakteristiky, a kde jsou k dispozici rozsáhlé datové soubory, zahrnující informace o výskytu druhů a proměnných prostředí lokalit. (cs)
Title
  • Životní cykly jepic (Ephemeroptera) a jejich význam pro detekci změn vodních ekosystémů
  • Životní cykly jepic (Ephemeroptera) a jejich význam pro detekci změn vodních ekosystémů (cs)
  • Mayflies (Ephemeroptera) life cycles and their importance for detection of changes in water ecosystems. (en)
skos:prefLabel
  • Životní cykly jepic (Ephemeroptera) a jejich význam pro detekci změn vodních ekosystémů
  • Životní cykly jepic (Ephemeroptera) a jejich význam pro detekci změn vodních ekosystémů (cs)
  • Mayflies (Ephemeroptera) life cycles and their importance for detection of changes in water ecosystems. (en)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/09:00002665!RIV10-MZP-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZP0002071101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 353066
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/09:00002665
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • life cycles; mayflies (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [13BC576EC418]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Třeboň
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Třeboň
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků 15. konference České lomnologické společnosti a Slovenskej limnologickej spoločnosti
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Soldán, Tomáš
  • Zahrádková, Světlana
  • Janovská, Hana
  • Kubošová, Klára
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká limnologická společnost
https://schema.org/isbn
  • 978-80-254-4698-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software