About: Zimování slípky zelenonohé (Gallinula chloropus) a lysky černé (Fulica atra) ve středních Čechách     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Wintering of the Common Moorhen (Gallinula chloropus) and Common Coot (Fulica atra) was assessed using data from the census of wintering waterbirds in Prague (Vltava) and Central Bohemia (Vltava, Labe, Berounka and other rivers and important water bodies). In Prague, seasonal dynamics of their numbers were studied during nine checks from early December till late February. In the rest of the study area the census was carried out three times, since 2003/04 five times a winter, in month intervals. Marked interseasonal changes of Moorhen numbers were recorded in Prague as well as on the Vltava and Labe rivers. The midwinter count was negatively correlated with the temperature in the first half of the winter. Important wintering sites of this species are found on the Vltava river, Labe near Kolín, Jizera near Mladá Boleslav and fishponds near Stehelčeves. Seasonal dynamics of Moorhen numbers have no clear pattern. Coot numbers in Prague have been decreasing since the early 1980s. (en)
  • Zimování slípky zelenonohé (Gallinula chloropus) a lysky černé (Fulica atra) bylo hodnoceno na základě údajů z Prahy (Vltava) a ze středních Čech (Vltava, Labe, Berounka a další řeky a vybrané stojaté vody). Sezónní dynamika byla sledována v Praze během 9 kontrol od začátku prosince do konce února. Mimo Prahu byli ptáci sčítáni 3x, později 5x za zimu, vždy uprostřed měsíce. Početnost slípky zelenonohé kolísá mezisezónně v rámci Prahy i Vltavy a Labe, kde vykazuje negativní závislost na teplotě. Slípky se ve středních Čechách v zimě zdržují především na dolní Vltavě, Labi u Kolína, Jizeře u Mladé Boleslavi a na rybnících u Stehelčevsi. Sezónní dynamika slípek je velmi neustálená. Lyska černá na Vltavě v Praze od začátku 80. let ubývala, v rámci Vltavy a Labe její lednová početnost kolísá v závislosti na teplotě v 1. polovině zimy. Ve středních Čechách se lysky zdržují především na Labi (45–60 % zimující populace), Vltavě (30–40 %) a v listopadu a v mírných zimách také v pískovnách (15–23 %).
  • Zimování slípky zelenonohé (Gallinula chloropus) a lysky černé (Fulica atra) bylo hodnoceno na základě údajů z Prahy (Vltava) a ze středních Čech (Vltava, Labe, Berounka a další řeky a vybrané stojaté vody). Sezónní dynamika byla sledována v Praze během 9 kontrol od začátku prosince do konce února. Mimo Prahu byli ptáci sčítáni 3x, později 5x za zimu, vždy uprostřed měsíce. Početnost slípky zelenonohé kolísá mezisezónně v rámci Prahy i Vltavy a Labe, kde vykazuje negativní závislost na teplotě. Slípky se ve středních Čechách v zimě zdržují především na dolní Vltavě, Labi u Kolína, Jizeře u Mladé Boleslavi a na rybnících u Stehelčevsi. Sezónní dynamika slípek je velmi neustálená. Lyska černá na Vltavě v Praze od začátku 80. let ubývala, v rámci Vltavy a Labe její lednová početnost kolísá v závislosti na teplotě v 1. polovině zimy. Ve středních Čechách se lysky zdržují především na Labi (45–60 % zimující populace), Vltavě (30–40 %) a v listopadu a v mírných zimách také v pískovnách (15–23 %). (cs)
Title
  • Zimování slípky zelenonohé (Gallinula chloropus) a lysky černé (Fulica atra) ve středních Čechách
  • Wintering of Common Moorhen (Gallinula chloropus) and Common Coot (Fulica atra) in Central Bohemia (1995–2007) and Prague (1970–2007) (en)
  • Zimování slípky zelenonohé (Gallinula chloropus) a lysky černé (Fulica atra) ve středních Čechách (cs)
skos:prefLabel
  • Zimování slípky zelenonohé (Gallinula chloropus) a lysky černé (Fulica atra) ve středních Čechách
  • Wintering of Common Moorhen (Gallinula chloropus) and Common Coot (Fulica atra) in Central Bohemia (1995–2007) and Prague (1970–2007) (en)
  • Zimování slípky zelenonohé (Gallinula chloropus) a lysky černé (Fulica atra) ve středních Čechách (cs)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/09:00002653!RIV10-MZP-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZP0002071101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 45
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 353028
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/09:00002653
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Coot; Moorhen; population trends; seasonal dynamics; waterbirds; wintering (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [24365959EC24]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sylvia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2009
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bílý, Michal
  • Bergmann, Pavel
  • Mourková, Jindra
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0231-7796
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 49 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software