About: Recentní kontaminace říčních sedimentů Jizery kovy a metaloidy v porovnání s přirozeným pozadím     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Vodní tok Jizery patří nejenom k velkým přítokům Labe, ale současně je i významným vodárenským tokem. Přestože recentní zatížení vodní fáze Jizery těžkými kovy a metaloidy je na relativně nízké úrovni, setkáváme se v sedimentech s poměrně vysokými koncentracemi ekologicky významných kovů, jako je kadmium, rtuť, olovo nebo zinek. K hodnocení a klasifikaci recentní zátěže říčních sedimentů kovy a metaloidy, zejména pak k realizaci revitalizačních opatření, jsou nezbytné údaje o jejich přirozených (pozaďových) koncentracích. Jednou z možností stanovení těchto koncentrací je analýza hlubších antropogenně nekontaminovaných sedimentových horizontů v říčních nivách. Na středním a dolním toku Jizery byly na základě analýzy sedimentového materiálu z vertikálních půdních profilů říčních niv odvozeny hodnoty přirozeného obsahu kovů a metaloidů. Stanovené pozaďové koncentrace nevykazovaly, kromě stříbra, významnější odchylky od globálního standardu pro jemné říční sedimenty (Turekian a Wedepohl, 1961).
  • Vodní tok Jizery patří nejenom k velkým přítokům Labe, ale současně je i významným vodárenským tokem. Přestože recentní zatížení vodní fáze Jizery těžkými kovy a metaloidy je na relativně nízké úrovni, setkáváme se v sedimentech s poměrně vysokými koncentracemi ekologicky významných kovů, jako je kadmium, rtuť, olovo nebo zinek. K hodnocení a klasifikaci recentní zátěže říčních sedimentů kovy a metaloidy, zejména pak k realizaci revitalizačních opatření, jsou nezbytné údaje o jejich přirozených (pozaďových) koncentracích. Jednou z možností stanovení těchto koncentrací je analýza hlubších antropogenně nekontaminovaných sedimentových horizontů v říčních nivách. Na středním a dolním toku Jizery byly na základě analýzy sedimentového materiálu z vertikálních půdních profilů říčních niv odvozeny hodnoty přirozeného obsahu kovů a metaloidů. Stanovené pozaďové koncentrace nevykazovaly, kromě stříbra, významnější odchylky od globálního standardu pro jemné říční sedimenty (Turekian a Wedepohl, 1961). (cs)
  • Despite of relativelly low concentrations of heavy metals in the water phase of the river Jizera, high concentrations of cadmium, lead, mercury, zinc and silver could be observed in fresh sediments. For the evaluation and the classification of the recent river sediment contamination concentrations of natural background are necessary. In the middle and lower course of the river Jizera the background concentrations for metals and metaloids in fluvial sediments were derived on basis of the element concentrations in vertical sediment cores drawn in the fluvial alluvium. Established background concentrations showed no significant deviation, from global standards by Turekian and Wedepohl, with exception of silver. The practical consenquence of the established background values is the fact, that recent contamination of the Jizera river sediments is caused predominantly by the anthropogenic activities. (en)
Title
  • Recentní kontaminace říčních sedimentů Jizery kovy a metaloidy v porovnání s přirozeným pozadím
  • Recentní kontaminace říčních sedimentů Jizery kovy a metaloidy v porovnání s přirozeným pozadím (cs)
  • Recent contamination of the Jizera river sediments with metals and metaloids in comparison with natural background (en)
skos:prefLabel
  • Recentní kontaminace říčních sedimentů Jizery kovy a metaloidy v porovnání s přirozeným pozadím
  • Recentní kontaminace říčních sedimentů Jizery kovy a metaloidy v porovnání s přirozeným pozadím (cs)
  • Recent contamination of the Jizera river sediments with metals and metaloids in comparison with natural background (en)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/09:00002608!RIV10-MZP-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZP0002071101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 338333
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/09:00002608
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sediment contamination; river sediments; heavy metals; geogenic background; natural background of river sediments (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4995843382A5]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • VTEI, příloha Vodního hospodářství č. 12/2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 51
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Eckhardt, Pavel
  • Lochovský, Petr
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0322-8916
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software