About: Alkylfenoly, jejich deriváty a bisfenol A v povrchových vodách a ve vodách na odtocích z čistíren odpadních vod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Concentrations of the selected alkylphenols, alkylphenol derivatives and bisphenol A (4-tert.octylphenol,4-nonylphenol, 4-nonylphenolmonoethoxylate, 4-nonylphenoldiethoxy-late, 4-nonylphenoxyacetic acid) were measured in surface waters and in some effluents of the wastewater treatment plants in the Czech Republic. Current results indicate relatively high contribution of nonylphenol derivatives on the total load with nonylphenolic compounds. At present there is no legislative regulation for the occurence of alkylphenolderivatives in surface waters in the ČR. Therefore the measured results were compared with the Dutch Environmental Risk Limits for surface waters set after RIVM report 601501019/2003. In many cases exeeded the presented results the above mentioned Dutch limits. The concentration findings of 4-octylphenol and bisphenol A at the investigated localities can be classified as low. (en)
  • Práce je zaměřena na průzkum relevance alkylfenolů (4-terc-oktylfenol a 4-nonylfenol), vybraných derivátů 4-nonylfenolu (mono- a diethoxylát 4-nonylfenolu, 4-nonylfenoxyoctová kyselina) a bisfenolu A v povrchových vodách říčních toků na území ČR v souvislosti se zdroji kontaminace těmito látkami na odtocích z komunálních čistíren odpadních vod. V rámci sledování bylo zjištěno, že jednoduché ethoxyláty a karboxyláty 4-nonylfenolu se významně podílejí na kontaminaci vodních toků nonylfenolovými látkami. V ČR a řadě dalších zemích EU nejsou zatím pro tyto látky legislativně stanoveny imisní limity. Zatímco koncentrační nálezy 4-nonylfenolu vesměs splnily požadavky pro imisní zatížení povrchových vod (NV č. 61/2003 Sb., směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/105/ES), nálezy jednoduchých ethoxylátů 4-nonylfenolu překračovaly prakticky u všech analyzovaných vzorků vody nejvyšší přípustné imisní koncentrace platné v Holandsku, stanovené na základě Risk assessment reportu RIVM 601501019/2003.
  • Práce je zaměřena na průzkum relevance alkylfenolů (4-terc-oktylfenol a 4-nonylfenol), vybraných derivátů 4-nonylfenolu (mono- a diethoxylát 4-nonylfenolu, 4-nonylfenoxyoctová kyselina) a bisfenolu A v povrchových vodách říčních toků na území ČR v souvislosti se zdroji kontaminace těmito látkami na odtocích z komunálních čistíren odpadních vod. V rámci sledování bylo zjištěno, že jednoduché ethoxyláty a karboxyláty 4-nonylfenolu se významně podílejí na kontaminaci vodních toků nonylfenolovými látkami. V ČR a řadě dalších zemích EU nejsou zatím pro tyto látky legislativně stanoveny imisní limity. Zatímco koncentrační nálezy 4-nonylfenolu vesměs splnily požadavky pro imisní zatížení povrchových vod (NV č. 61/2003 Sb., směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/105/ES), nálezy jednoduchých ethoxylátů 4-nonylfenolu překračovaly prakticky u všech analyzovaných vzorků vody nejvyšší přípustné imisní koncentrace platné v Holandsku, stanovené na základě Risk assessment reportu RIVM 601501019/2003. (cs)
Title
  • Alkylfenoly, jejich deriváty a bisfenol A v povrchových vodách a ve vodách na odtocích z čistíren odpadních vod
  • Alkylfenoly, jejich deriváty a bisfenol A v povrchových vodách a ve vodách na odtocích z čistíren odpadních vod (cs)
  • Alkylphenols, their derivatives and bisphenol A in surface waters and effluents of the waste water treatment plants (en)
skos:prefLabel
  • Alkylfenoly, jejich deriváty a bisfenol A v povrchových vodách a ve vodách na odtocích z čistíren odpadních vod
  • Alkylfenoly, jejich deriváty a bisfenol A v povrchových vodách a ve vodách na odtocích z čistíren odpadních vod (cs)
  • Alkylphenols, their derivatives and bisphenol A in surface waters and effluents of the waste water treatment plants (en)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/09:00002518!RIV10-MZP-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZP0002071101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 302489
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/09:00002518
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • surfactants; alkylphenols; nonylphenolethoxylates; bisphenol A; surface waters; waste waters (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F47B6FAD0075]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • VTEI, příloha Vodního hospodářství č. 4/2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 51
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lochovský, Petr
  • Pospíchalová, Danica
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0322-8916
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software