About: Vliv původu a třídění semen smrku ztepilého (Picea abies (L.) Karst.) na kvalitu vypěstovaných semenáčků     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • For the evaluation of impact of seed quality on the growth and variability of one- and two-year-old seedlings of Norway spruce, an experiment was established in spring 2011. Seven seedlots were separated using the LA-gravity separator to four size fractions according to specific weight and size of the seeds. The used seedlots were of the mountain origin (Jeseníky Mts., Krušné hory Mts., Jizerské hory Mts., Orlické hory Mts., and the Krkonoše Mts.), of the Krkonoše Mts. foothills origin, and from the orchard of mountain spruce population at the altitude of 310 m above sea level. Height and root-collar growths, above-ground parts and roots dry matter and other morphological traits were evaluated after the first and second vegetation season in plastic greenhouse. The results do not show any relationship between size and weight of the seeds on the one hand, and the morphological characteristics of the seedlings on the other. However, the influence of origin (altitude) of the seedlots was highly significant. The largest and the heaviest seedlings were grown from seeds of the orchard and the foothills origins. One- and two-year-old seedlings of the mountain population showed significantly higher ratio of roots to the above-ground parts of plants than seedlings from the lower altitudes, which indicates the greater distribution of assimilates to roots in spruce mountain populations. (en)
  • Pro upřesnění poznatků o variabilitě osiva a růstu semenáčků byl na jaře 2011 založen pokus s výsevem semen z 8. LVS z pěti pohoří, ze semenného sadu „krkonošského smrku“ a z 5. LVS z Podkrkonoší roztříděných do 4 velikostních frakcí podle velikosti a specifické hmotnosti. Cílem bylo zjistit vliv původu a třídění osiva smrku ztepilého na kvalitu a následný růst semenáčků a posoudit, zda existuje vztah mezi kvalitativními znaky semen a z nich vypěstovaných semenáčků využitelný pro zvýšení podílu jedinců s nižším výškovým přírůstem s předpokládanou dobrou adaptací k extrémním horským podmínkám. První poznatky o vlivu původu osiva na kvalitu semen a dynamiku růstu semenáčků v prvním roce byly již publikovány (LEUGNER et al. 2013). Předkládaný příspěvek přináší hodnocení morfologických znaků jednoletých a dvouletých semenáčků pěstovaných v rámci těchto pokusů.
  • Pro upřesnění poznatků o variabilitě osiva a růstu semenáčků byl na jaře 2011 založen pokus s výsevem semen z 8. LVS z pěti pohoří, ze semenného sadu „krkonošského smrku“ a z 5. LVS z Podkrkonoší roztříděných do 4 velikostních frakcí podle velikosti a specifické hmotnosti. Cílem bylo zjistit vliv původu a třídění osiva smrku ztepilého na kvalitu a následný růst semenáčků a posoudit, zda existuje vztah mezi kvalitativními znaky semen a z nich vypěstovaných semenáčků využitelný pro zvýšení podílu jedinců s nižším výškovým přírůstem s předpokládanou dobrou adaptací k extrémním horským podmínkám. První poznatky o vlivu původu osiva na kvalitu semen a dynamiku růstu semenáčků v prvním roce byly již publikovány (LEUGNER et al. 2013). Předkládaný příspěvek přináší hodnocení morfologických znaků jednoletých a dvouletých semenáčků pěstovaných v rámci těchto pokusů. (cs)
Title
  • Vliv původu a třídění semen smrku ztepilého (Picea abies (L.) Karst.) na kvalitu vypěstovaných semenáčků
  • Vliv původu a třídění semen smrku ztepilého (Picea abies (L.) Karst.) na kvalitu vypěstovaných semenáčků (cs)
  • Influence of origin and sorting seeds on quality of Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) seedlings (en)
skos:prefLabel
  • Vliv původu a třídění semen smrku ztepilého (Picea abies (L.) Karst.) na kvalitu vypěstovaných semenáčků
  • Vliv původu a třídění semen smrku ztepilého (Picea abies (L.) Karst.) na kvalitu vypěstovaných semenáčků (cs)
  • Influence of origin and sorting seeds on quality of Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) seedlings (en)
skos:notation
  • RIV/00020702:_____/14:#0000812!RIV15-MZE-00020702
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI112A170)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53868
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020702:_____/14:#0000812
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • seedlings; Norway spruce; mountain population; morphological parameters (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [022C882927C4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy lesnického výzkumu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jurásek, Antonín
  • Leugner, Jan
  • Martincová, Jarmila
issn
  • 0322-9688
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software