About: Dynamika dubových mykorhiz v průběhu roku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Práce podává kvantifikovaný obraz průběžných změn jemných dubových kořenů a jejich mykorhiz, sledovaných pomocí vzorkování spolu s daty o kvalitě a kvantitě společenstva fruktifikujících makromycetů na sledované ploše. V této práci jsou vyhodnoceny jejich vzájemné změny spolu s vazbou na kolísání environmentálních faktorů. Sledované parametry jsou ve vzájemném vztahu, který je obtížné do detailu kauzálně identifikovat. Statisticky průkazné korelace s nezávisle proměnnými faktory prostředí (srážkami) nebylo možné vzhledem k rozsahu souboru otestovat. Získaná data ukazují, že dynamika AM a NM se do značné míry liší, a to pravděpodobně více, než lze vysvětlit vzájemným kvantitativním přechodem jedné formy v druhou. Poměrně stabilnější úroveň hustoty AM v průběhu roku a silné kolísání hustoty NM, které AM násobně převyšují počtem, může překvapivě naznačovat výrazné kolísání životnosti AM. Je zřejmé, že v průběhu roku i v dlouhodobém pohledu jsou vždy hustoty NM výrazně vyšší, přestože dosavadní práce předpokládají jejich kratší „životnost“, a tedy by teoreticky měly mít naopak nižší pravděpodobnost zachycení ve vzorku.
  • Práce podává kvantifikovaný obraz průběžných změn jemných dubových kořenů a jejich mykorhiz, sledovaných pomocí vzorkování spolu s daty o kvalitě a kvantitě společenstva fruktifikujících makromycetů na sledované ploše. V této práci jsou vyhodnoceny jejich vzájemné změny spolu s vazbou na kolísání environmentálních faktorů. Sledované parametry jsou ve vzájemném vztahu, který je obtížné do detailu kauzálně identifikovat. Statisticky průkazné korelace s nezávisle proměnnými faktory prostředí (srážkami) nebylo možné vzhledem k rozsahu souboru otestovat. Získaná data ukazují, že dynamika AM a NM se do značné míry liší, a to pravděpodobně více, než lze vysvětlit vzájemným kvantitativním přechodem jedné formy v druhou. Poměrně stabilnější úroveň hustoty AM v průběhu roku a silné kolísání hustoty NM, které AM násobně převyšují počtem, může překvapivě naznačovat výrazné kolísání životnosti AM. Je zřejmé, že v průběhu roku i v dlouhodobém pohledu jsou vždy hustoty NM výrazně vyšší, přestože dosavadní práce předpokládají jejich kratší „životnost“, a tedy by teoreticky měly mít naopak nižší pravděpodobnost zachycení ve vzorku. (cs)
  • Oak forest (Quercus petraea) in Dřevíč was selected for intensive year-round study of mycorrhizal activity and development of oak roots. At this study plot also activity of macromycetes was monitored based on their fructifications. This work presents quantitative data of active and inactive mycorrhizae that were collected monthly by the standard sampling method, thin root dry mass (roots up to 1 mm in diameter) and information about fungi species (qualitative and quantitative). Levels of active mycorrhizae were relatively stable year-round while inactive mycorrhizae showed statistically significant fluctuation with substantial increase after summer. A direct link between these two types of mycorrhizae can be probably explained by a shorter and variable longevity of active mycorrhizae during the season. (en)
Title
  • Dynamika dubových mykorhiz v průběhu roku
  • Dynamika dubových mykorhiz v průběhu roku (cs)
  • Year-round dynamics of mycorhizae in oak forests (en)
skos:prefLabel
  • Dynamika dubových mykorhiz v průběhu roku
  • Dynamika dubových mykorhiz v průběhu roku (cs)
  • Year-round dynamics of mycorhizae in oak forests (en)
skos:notation
  • RIV/00020702:_____/11:#0000528!RIV12-MZE-00020702
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002070203)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 195838
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020702:_____/11:#0000528
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mycorrhizal symbioses; macromycetes; oak; dynamics of mycorrhizae (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [004AEAE3E711]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy lesnického výzkumu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pešková, Vítězslava
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0322-9688
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software