About: Možnosti a úskalí introdukce některých druhů rodu Pinus.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pracoviště VÚLHM Arboretum Sofronka se specializuje na pěstování dostupných druhů rodu Pinus. Na všech výsadbách se ponechávají svému přirozenému vývoji. Využívá se tak jejich přirozených vlastností, jejich role v sukcesi a tím i jejich dlouhodobé adaptace. Zajímavé jsou některé výsledky se severoamerickými druhy (P. pungens, P. virginiana, P. serotina, P. attenuata). Po počáteční selekci (nepříznivé klima) se uchovaly různě početné skupiny, které plodí a jejich potomstva rostou beze škod. Po 40 letechje však předčasné tvrdit, že jde o definitivní úspěch introdukce. Jinak tomu je u druhů P. contorta a především u P. strobus, která tvoří rozsáhlé porosty v severních Čechách. Vytlačuje původní populaci borovice lesní a donedávna byla odolná všem parazitům, včetně rzi vejmutovkovité. To je zřejmě způsobené její geologickou minulostí a rozsahem areálu. Introdukce může sloužit tam, kde nejsou domácí druhy úspěšné (např. imise), nemůže je však vzhledem k jejich dlouhodobým adaptacím nikdy nahradit.
  • Pracoviště VÚLHM Arboretum Sofronka se specializuje na pěstování dostupných druhů rodu Pinus. Na všech výsadbách se ponechávají svému přirozenému vývoji. Využívá se tak jejich přirozených vlastností, jejich role v sukcesi a tím i jejich dlouhodobé adaptace. Zajímavé jsou některé výsledky se severoamerickými druhy (P. pungens, P. virginiana, P. serotina, P. attenuata). Po počáteční selekci (nepříznivé klima) se uchovaly různě početné skupiny, které plodí a jejich potomstva rostou beze škod. Po 40 letechje však předčasné tvrdit, že jde o definitivní úspěch introdukce. Jinak tomu je u druhů P. contorta a především u P. strobus, která tvoří rozsáhlé porosty v severních Čechách. Vytlačuje původní populaci borovice lesní a donedávna byla odolná všem parazitům, včetně rzi vejmutovkovité. To je zřejmě způsobené její geologickou minulostí a rozsahem areálu. Introdukce může sloužit tam, kde nejsou domácí druhy úspěšné (např. imise), nemůže je však vzhledem k jejich dlouhodobým adaptacím nikdy nahradit. (cs)
  • Arboretum Sofronka FGMRI JílovištěxStrnady is aimed to planting of Pinus species. Plantings are leaved its own natural course. We used to use natural traits and to respect their role in succession, thereby their long-term adaptation. There are interesting results from testing of North America species (P. pungens, P. virginiana, P. serotina, P. attenuata). After initiative selection, numerous plantings have well adapted to our conditions, these plantings fructificate and their progeny grow without damages. But it is too early to charge that this introduction was successful. P. Strobus, which has create extensive stands especially in North Bohemia. This species pushes out autochthonous Scots pine, by now was resistant against all parasitic diseases, including white pine blister rust. It brings about its geological background and its area distribution. Pinus introduction can be used in such areas, where original species are not successful, but it cannot substitute autochthonous species. (en)
Title
  • Možnosti a úskalí introdukce některých druhů rodu Pinus.
  • Možnosti a úskalí introdukce některých druhů rodu Pinus. (cs)
  • Possibilities and crags of introduction of some species of genus Pinus. (en)
skos:prefLabel
  • Možnosti a úskalí introdukce některých druhů rodu Pinus.
  • Možnosti a úskalí introdukce některých druhů rodu Pinus. (cs)
  • Possibilities and crags of introduction of some species of genus Pinus. (en)
skos:notation
  • RIV/00020702:_____/04:#0000082!RIV06-MZE-00020702
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 76;84
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002070202)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 574706
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020702:_____/04:#0000082
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Introduction; adaptation; selection; evolution; Mayr´s Founder effect; Arboretum Sofronka; Czech republic; Genus Pinus; Pinus pungens; Pinus virginiana; Pinus attenuata; Pinus serotina; Pinus contorta x afforestation at immission areas; test of provenances; Pinus stro (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [909ABB989739]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Kostelec nad Černými lesy
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Kostelec nad Černými lesy
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Perspektivy lesnické dendrologie a šlechtění lesních dřevin.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kaňák, Jan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Neuveden
https://schema.org/isbn
  • 80-213-1164-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software