About: Orchads microclimatic specifics     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Canopy microclimate in comparison with conditions at standard climatoligical station is characterized by reduction of temperature extremes, wetter environment with lower changes, precipitation interception, reduced air speed, diffuse solar radiation and by different air composition. Differences in temperature and humidity in the apple orchads and the nearest climatological station were analyzed mainly because of pathogens detection and prognosis. A two-years data series of observation terms 7, 14 and 21 CLT in the growing season (01.04.-31.10.). was evaluated. An average air temperature measured in VElké Bílovice orchad was lower by 0.7 °C in 2009 and by 0.8 °C in 2010 (maximum short-term difference up to 5.9 °C). An average humidity of whole period was nearly identical in both places, with maximum observed short-term difference up to 39%. An air temperature in Klopina orchad in 2009 was lower by 0.2 °C and in 2010 by 0.5 °C. than temperature at climatological station. The highest diference in observation term was 5.6 °C. Differences of average humidity measured at dubicko climatological station and Klipina orchad were minimal (the lagrest observed difference in observation term was 32%). (en)
  • Ve srovnání s podmínkami na standardní klimatologické stanici se porostní mikroklima vyznačuje redukcí teplotních extrémů, vlhčím prostředím s menšími výkyvy, různou mírou intercepce srážek v porostu, sníženou rychlostí proudění vzduchu, výskytem rozptýleného slunečního záření a odlišným složením vzduchu. Převevším pro účely zpřesnění signalizace a prognózy výskytu patogenů byly analyzovány diference teplot a vlhkosti vzduchu v jabloňových sadech a na nejbližší klimatologické stanici. Vyhodnocena byla dvouletá řada z pozorovacích termínů v 7, 14 a 21 hodin SMČ ve vegetačním období (1.4.-31.10.). Ve srovnání s klimatologickou stanicí (Lednice) byla v roce 2009 průměrná teplota vzduchu hodnoceného období v sadu ve Velkých Bílovicích nižší o 0,7 °C, v roce 2010 o 0,8 °C (maximální krátkodobá diference v pozorovacím termínu až 5,9 °C). Průměrná vlhkost vzduchu celého období byla na srovnávaných stanovištích téměř identická; s maximální zjištěnou krátkodobou diferencí až 39 %. Teplota vzduchu v sadu v Klopině byla během hodnoceného období v roce 2009 o 0,2 °C nižší než na klimatologické stanici, v roce 2010 byla nižší o 0,5 °C; s nejvyšší zjištěnou diferencí v pozorovacím termínu 5,6 °C. Rozdíly průměrné vlhkosti vzduchu hodnoceného období na klimatologické stanici (Dubicko) a v sadu Kliponě byly minimální (při největší zjištěné diferenci v pozorovacím termínu 32 %).
  • Ve srovnání s podmínkami na standardní klimatologické stanici se porostní mikroklima vyznačuje redukcí teplotních extrémů, vlhčím prostředím s menšími výkyvy, různou mírou intercepce srážek v porostu, sníženou rychlostí proudění vzduchu, výskytem rozptýleného slunečního záření a odlišným složením vzduchu. Převevším pro účely zpřesnění signalizace a prognózy výskytu patogenů byly analyzovány diference teplot a vlhkosti vzduchu v jabloňových sadech a na nejbližší klimatologické stanici. Vyhodnocena byla dvouletá řada z pozorovacích termínů v 7, 14 a 21 hodin SMČ ve vegetačním období (1.4.-31.10.). Ve srovnání s klimatologickou stanicí (Lednice) byla v roce 2009 průměrná teplota vzduchu hodnoceného období v sadu ve Velkých Bílovicích nižší o 0,7 °C, v roce 2010 o 0,8 °C (maximální krátkodobá diference v pozorovacím termínu až 5,9 °C). Průměrná vlhkost vzduchu celého období byla na srovnávaných stanovištích téměř identická; s maximální zjištěnou krátkodobou diferencí až 39 %. Teplota vzduchu v sadu v Klopině byla během hodnoceného období v roce 2009 o 0,2 °C nižší než na klimatologické stanici, v roce 2010 byla nižší o 0,5 °C; s nejvyšší zjištěnou diferencí v pozorovacím termínu 5,6 °C. Rozdíly průměrné vlhkosti vzduchu hodnoceného období na klimatologické stanici (Dubicko) a v sadu Kliponě byly minimální (při největší zjištěné diferenci v pozorovacím termínu 32 %). (cs)
Title
  • Orchads microclimatic specifics
  • Orchads microclimatic specifics (en)
  • Orchads microclimatic specifics (cs)
skos:prefLabel
  • Orchads microclimatic specifics
  • Orchads microclimatic specifics (en)
  • Orchads microclimatic specifics (cs)
skos:notation
  • RIV/00020699:_____/11:#0000653!RIV13-MZE-00020699
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH91254)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 218842
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020699:_____/11:#0000653
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • air tepmerature, air humidity, stand microclimate, orchad (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D252C6CDB2F7]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Topolčianky
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bioclimate: Source and Limit of Social Development
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rožnovský, Jaroslav
  • Středa, Tomáš
  • Středová, Hana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86690-87-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 35 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software