About: Měření mikroklimatu v Kateřinské jeskyni v roce 2009 a v roce 2010     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Monitoring teploty a vlhkosti vzduchu v Kateřinské jeskyni probíhá od června 2009 pomocí vysoce přesných čidel HOBO U23 Pro V2 s dataloggerem. Vyhodnocována je stratifikace teploty a vlhkosti vzduchu a jejich roční dynamika, včetně období s nejvyšší návštěvností. Z výsledků měření je patrný vliv vnější teploty, způsobující teplotní změny uvnitř jeskyně o 2 °C (minimum 6,56 °C, maximum 8,56 °C). Nejsilnější vazba mezi vnější a vnitřní teplotou se projevila v březnu. Relativní vlhkost vzduchu v jeskyni vykazovala i v období vysoké návštěvnosti stabilní hodnotu 100 %. Součástí hodnocení mikroklimatu jeskyně je také měření teploty skalního masivu infračerveným termometrem. Snímána je teplota povrchu na celé prohlídkové trase. V průběhu roku 2010 byla zjištěna diference průměrné teploty masivu o 1,4 °C. Teplotní maxima se v průběhu roku liší o 0,7 °C. Výrazná je diference minimálních teplot (až 4 °C), způsobená prochladnutím vstupní chodby v zimním období (až na -1,6 °C ). V letních měsících je teplota povrchu stabilní s přetrvávající nižší hodnotou ve vstupní části, což je zřejmě způsobeno intenzivním provětráváním.
  • Monitoring teploty a vlhkosti vzduchu v Kateřinské jeskyni probíhá od června 2009 pomocí vysoce přesných čidel HOBO U23 Pro V2 s dataloggerem. Vyhodnocována je stratifikace teploty a vlhkosti vzduchu a jejich roční dynamika, včetně období s nejvyšší návštěvností. Z výsledků měření je patrný vliv vnější teploty, způsobující teplotní změny uvnitř jeskyně o 2 °C (minimum 6,56 °C, maximum 8,56 °C). Nejsilnější vazba mezi vnější a vnitřní teplotou se projevila v březnu. Relativní vlhkost vzduchu v jeskyni vykazovala i v období vysoké návštěvnosti stabilní hodnotu 100 %. Součástí hodnocení mikroklimatu jeskyně je také měření teploty skalního masivu infračerveným termometrem. Snímána je teplota povrchu na celé prohlídkové trase. V průběhu roku 2010 byla zjištěna diference průměrné teploty masivu o 1,4 °C. Teplotní maxima se v průběhu roku liší o 0,7 °C. Výrazná je diference minimálních teplot (až 4 °C), způsobená prochladnutím vstupní chodby v zimním období (až na -1,6 °C ). V letních měsících je teplota povrchu stabilní s přetrvávající nižší hodnotou ve vstupní části, což je zřejmě způsobeno intenzivním provětráváním. (cs)
  • Monitoring of air temperature and humidity has been done by high-precision sensors to HOBO U23 Pro V2 with datalogger in Kateřinská cave since June 2009. Stratification of air temperature and humidity and their annual dynamics including periods with the highest number of visitors is recorded. Influence of external air temperature, causing changes in temperature inside the cave about 2°C (minimum of 6.56°C and maximum of 8.56°C) is evident from the results of measurements. The strongest relationship between external and internal air temperature was evident in March. Relative air humidity in the cave showed stable value of 100% even during the season of high attendance. The rock massif temperature measurements by infrared thermometer are also part of the cave microclimate evaluation. Rock massif temperature is measured throughout the guided tour. The difference of mean rock massif temperature of 1.4°C was detected in 2010. Temperature maximum varies by 0.7°C throughout the year. A significant difference, probably caused by exposure of entrance corridor to the cold weather in the winter period (up to -1.6°C), concerns the minimum temperature (4°C). The rock massif temperature in summer months is stable with persistent lower value in the entrance part of cave which is probably due to intensive ventilation. (en)
Title
  • Měření mikroklimatu v Kateřinské jeskyni v roce 2009 a v roce 2010
  • Měření mikroklimatu v Kateřinské jeskyni v roce 2009 a v roce 2010 (cs)
  • Monitoring of microclimate in Kateřinská cave in 2009 and 2010 (en)
skos:prefLabel
  • Měření mikroklimatu v Kateřinské jeskyni v roce 2009 a v roce 2010
  • Měření mikroklimatu v Kateřinské jeskyni v roce 2009 a v roce 2010 (cs)
  • Monitoring of microclimate in Kateřinská cave in 2009 and 2010 (en)
skos:notation
  • RIV/00020699:_____/11:#0000330!RIV12-MZP-00020699
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/2D5/5/07)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 211506
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020699:_____/11:#0000330
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cave microclimate; rock temperature; temperature (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8BF8A12A1FBF]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalní mlýn
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mikroklima a mezoklima krajinných struktur a antropogenních prostředí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rožnovský, Jaroslav
  • Středa, Tomáš
  • Středová, Hana
  • Fukalová, Petra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • ČHMÚ
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86690-87-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software