About: Measurement and evaluation of snow cover in experimental basens in Jizera Measurement and evaluation of snow cover in experimental basens in Jizera Mountains     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Department of Czech hydrometeorological institute in Jablonec nad Nisou has been considering with a snow problematic since the early 80´s, when a huge deforestation affected the highest parts of the Jizera Mountains. First the main reason was to compare differences in accumulation of snow in forested and deforested areas but lately the amount of the water in the snow cover became the main reason why the CHMI employees cross the mountains every week during the winter. For the measuring it is used special SWE gauge consisted of laminated tube, snow height rod and portable scale. There are situated 19 profiles in the Jizera Mountains and 12 profiles in the western Giant Mountains. (en)
  • Experimentální povodí v Jizerských horách byla založena na počátku 80. let kdy se předpokládalo, že vlivem rozsáhlého odlesnění dojde k výrazným změnám v hydrologické bilanci horských toků. Takto započatý výzkum se později propojil s prognózními účely pro řeky pramenící v Jizerských horách (Jizera, Lužická Nisa, Smědá). Pracoviště ČHMÚ v Jablonci nad Nisou spravuje 7 menších povodí do 10 km^2 (Černá Nisa, Blatný potok, Kamenice, Černá Smědá, Černá Desná, Jizerka). Každé z těchto povodí je uzavřeno limnigrafickou stanicí s digitálním záznamem a jsou vybaveny přímým přenosem měřených dat na internet. Hydrologický monitoring je úzce propojen s třemi klimatickými stanicemi (Prameny Černé Nisy, Kůrovec, Jizerka) a poměrně hustou sítí srážkoměrů (16). Značnou část pracovní náplně během zimy tvoří měření výšky a vodní hodnoty sněhové pokrývky v rámci pravidelných měření na sněhoměrných profilech. Síť sněhoměrných profilů se přizpůsobuje změnám vegetačního pokryvu a ve vybraných profilech se pro porovnání měří jak v lese, tak na otevřených plochách. Mezi další činnosti patří metodické vedení při měření sněhu a instalace a servis automatických sněhoměrných stanic v rámci celé republiky. Od letošní zimi vytváří OHV společně s CPP v Praze každotýdenní vyhodnocení sněhové pokrývky pro ČR, jehož výstupem je přehledná mapa vodní hodnoty sněhu.
  • Experimentální povodí v Jizerských horách byla založena na počátku 80. let kdy se předpokládalo, že vlivem rozsáhlého odlesnění dojde k výrazným změnám v hydrologické bilanci horských toků. Takto započatý výzkum se později propojil s prognózními účely pro řeky pramenící v Jizerských horách (Jizera, Lužická Nisa, Smědá). Pracoviště ČHMÚ v Jablonci nad Nisou spravuje 7 menších povodí do 10 km^2 (Černá Nisa, Blatný potok, Kamenice, Černá Smědá, Černá Desná, Jizerka). Každé z těchto povodí je uzavřeno limnigrafickou stanicí s digitálním záznamem a jsou vybaveny přímým přenosem měřených dat na internet. Hydrologický monitoring je úzce propojen s třemi klimatickými stanicemi (Prameny Černé Nisy, Kůrovec, Jizerka) a poměrně hustou sítí srážkoměrů (16). Značnou část pracovní náplně během zimy tvoří měření výšky a vodní hodnoty sněhové pokrývky v rámci pravidelných měření na sněhoměrných profilech. Síť sněhoměrných profilů se přizpůsobuje změnám vegetačního pokryvu a ve vybraných profilech se pro porovnání měří jak v lese, tak na otevřených plochách. Mezi další činnosti patří metodické vedení při měření sněhu a instalace a servis automatických sněhoměrných stanic v rámci celé republiky. Od letošní zimi vytváří OHV společně s CPP v Praze každotýdenní vyhodnocení sněhové pokrývky pro ČR, jehož výstupem je přehledná mapa vodní hodnoty sněhu. (cs)
Title
  • Measurement and evaluation of snow cover in experimental basens in Jizera Measurement and evaluation of snow cover in experimental basens in Jizera Mountains (en)
  • Měření a vyhodnocení sněhové pokrývky na experimentálním povodí v Jizerských horách
  • Měření a vyhodnocení sněhové pokrývky na experimentálním povodí v Jizerských horách (cs)
skos:prefLabel
  • Measurement and evaluation of snow cover in experimental basens in Jizera Measurement and evaluation of snow cover in experimental basens in Jizera Mountains (en)
  • Měření a vyhodnocení sněhové pokrývky na experimentálním povodí v Jizerských horách
  • Měření a vyhodnocení sněhové pokrývky na experimentálním povodí v Jizerských horách (cs)
skos:notation
  • RIV/00020699:_____/10:#0000576!RIV12-MZP-00020699
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/1C4/16/07)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 270378
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020699:_____/10:#0000576
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • snow cover, water equivalent (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...i/riv/kodPristupu
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [84C995DF554B]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Žiarska dolina
http://linked.open...telVyzkumneZpravy
  • Ústav hydrológie SAV, Experimentálna hydrologická základna, Liptovský Mikuláš
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ducháček, Libor
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software