About: Trendy suspendovaných částic v ovzduší v České republice.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study is the assessment of 1996-2005 PM data from the Czech air quality monitoring network. Gradual decline in emissions of PM after 1989 in the Czech Republic was caused by general decrease of industrial production and reduction in electricity generation in conventional thermal power stations. In the beginning of new millennium the decreasing trend was interrupted and the emissions slightly increased. Decreasing trend of PM10 concentration was registered in the period 1996-1999 at all types of stations (traffic, urban, suburban, rural and regional), but this trend was stopped in the beginning of this century and the concentrations slightly increased and the differences between types of stations became smaller. The most serious situation is in the Moravian-Silesian region. This is caused by the fact that in this area, in addition to transport and local sources of PM significant contribution is made by further emission sources (metallurgy, fuel processing). Regional transfer from Poland (heavily industrialized Katowice region) is also very significant. The PM10 concentrations in winter are higher than in the summer, the most significant annual variation was found at traffic stations. In 2005 measurements of PM2,5 began at 25 localities. The results show significant contribution of PM2,5 fractions to air pollution situation in the Czech Republic. The proposed annual air pollution limit would be exceeded in more than 10 sites, mainly in the Moravian-Silesian region. The ratio between PM2,5 and PM10 shows certain seasonal course that is connected with the seasonal character of several emission sources. (en)
  • Cílem předkládané studie je hodnocení trendů suspendovaných částic v ovzduší v České republice v období 1996-2005 na základě dat získaných v rámci Státní imisní sítě monitoringu kvality ovzduší. Výrazný pokles emisí PM po roce 1989 byl způsoben celkovým poklesem průmyslové produkce a zejména snižováním výroby elektrické energie v klasických tepelných elektrárnách. Na přelomu tisíciletí byl ale sestupný trend emisí pevných částic přesušen a v posledních letech naopak registrujeme mírný nárůst. V období 1996-1999 byl registrován pokles koncentrací PM10 na všech typech stanic. Tento trend byl ale zastaven na začátku nového tisíciletí. Od té doby koncentrace mírně stoupají a rozdíly mezi jednotlivými typy stanic se snižují. Nejvíce zatíženou oblastí suspendovanými částicemi je Moravskoslezská aglomerace. K emisím z dopravy a lokálním zdrojům, které jsou hlavními emisními zdroji suspendovaných částic i v ostatních regionech, zde přistupují i další významné zdroje jako hutní průmysl a průmysl paliv. K zatížení této oblasti rovněž významnou měrou přispívá regionální přenos ze zdrojů v Polsku, především ze silně industrializované oblasti Katovic. Koncentrace PM10 v zimě jsou v průměru o 20 μg.m-3 vyšší než v létě. Nejvýraznější sezónní variabilita je na dopravních stanicích, naopak na regionálních stanicích je roční chod nevýrazný. V roce 2005 byl zahájen monitoring jemné frakce PM2,5 na 25 lokalitách. Z porovnání výsledků s navrhovaným ročním imisním limitem vyplývá, že limit by byl překročen na 12 lokalitách, především v Moravskoslezské oblasti. Podíl frakce PM2,5 na PM10 vykazuje zřetelný roční chod a pohybuje se mezi 69 až 85 %. Nejvyšší koncentrace PM10 na pozaďové stanici Košetice (EMEP, GAW) jsou měřeny ve vzduchových hmotách přicházeních z východních směrů.
  • Cílem předkládané studie je hodnocení trendů suspendovaných částic v ovzduší v České republice v období 1996-2005 na základě dat získaných v rámci Státní imisní sítě monitoringu kvality ovzduší. Výrazný pokles emisí PM po roce 1989 byl způsoben celkovým poklesem průmyslové produkce a zejména snižováním výroby elektrické energie v klasických tepelných elektrárnách. Na přelomu tisíciletí byl ale sestupný trend emisí pevných částic přesušen a v posledních letech naopak registrujeme mírný nárůst. V období 1996-1999 byl registrován pokles koncentrací PM10 na všech typech stanic. Tento trend byl ale zastaven na začátku nového tisíciletí. Od té doby koncentrace mírně stoupají a rozdíly mezi jednotlivými typy stanic se snižují. Nejvíce zatíženou oblastí suspendovanými částicemi je Moravskoslezská aglomerace. K emisím z dopravy a lokálním zdrojům, které jsou hlavními emisními zdroji suspendovaných částic i v ostatních regionech, zde přistupují i další významné zdroje jako hutní průmysl a průmysl paliv. K zatížení této oblasti rovněž významnou měrou přispívá regionální přenos ze zdrojů v Polsku, především ze silně industrializované oblasti Katovic. Koncentrace PM10 v zimě jsou v průměru o 20 μg.m-3 vyšší než v létě. Nejvýraznější sezónní variabilita je na dopravních stanicích, naopak na regionálních stanicích je roční chod nevýrazný. V roce 2005 byl zahájen monitoring jemné frakce PM2,5 na 25 lokalitách. Z porovnání výsledků s navrhovaným ročním imisním limitem vyplývá, že limit by byl překročen na 12 lokalitách, především v Moravskoslezské oblasti. Podíl frakce PM2,5 na PM10 vykazuje zřetelný roční chod a pohybuje se mezi 69 až 85 %. Nejvyšší koncentrace PM10 na pozaďové stanici Košetice (EMEP, GAW) jsou měřeny ve vzduchových hmotách přicházeních z východních směrů. (cs)
Title
  • Trendy suspendovaných částic v ovzduší v České republice.
  • Trendy suspendovaných částic v ovzduší v České republice. (cs)
  • PM trends in the Czech Republic (en)
skos:prefLabel
  • Trendy suspendovaných částic v ovzduší v České republice.
  • Trendy suspendovaných částic v ovzduší v České republice. (cs)
  • PM trends in the Czech Republic (en)
skos:notation
  • RIV/00020699:_____/08:#0000486!RIV12-MZP-00020699
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 400615
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020699:_____/08:#0000486
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Fine particles; Long-term trends; Critical levels; Czech Republic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1E85DE28543B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ochrana ovzduší
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 21
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Horálek, Jan
  • Čech, Jan
  • Hnilicová, Helena
  • Pekárek, Jaroslav
  • Váňa, Milan
  • Ostatnická, Jana
  • Macoun, Jan
  • Rychlík, Štěpán
issn
  • 1211-0337
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software