Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The main whey proteins that cause allergies are α-lactalbumin and β-lactoglobulin. Content of β-lactoglobulin in milk is higher than the content of α-lactalbumin. Content of α-lactalbumin and β-lactoglobulin is different depending on the type of milk and their genetic variations are also various. This variability is determined not only by species of animal producing milk, but also by breed. The aim of this study was to determine the whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk. Whey proteins were determined in samples of 40 cows and 40 sheep milk collected from different regions of the Czech Republic. RP-HPLC for determination was used. Cow's milk samples were collected from milk bars of the South Moravia and South Czech Region and sheep's milk samples were collected from the farm of the Zlín Region in period from April to June 2010. Amounts of α-lactalbumin in cow's milk 1,16?0,10 g.l-1 were higher than in sheep's m (en)
- Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou α-laktalbumin a β-laktoglobulin, přičemž obsah β-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah α-laktalbuminu. Obsah α-laktalbuminu a β-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovin byl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více α-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah β-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10
- Hlavními syrovátkovými bílkovinami způsobujícími alergie jsou α-laktalbumin a β-laktoglobulin, přičemž obsah β-laktoglobulinu je v mléce vyšší než obsah α-laktalbuminu. Obsah α-laktalbuminu a β-laktoglobulinu se liší v závislosti na druhu mléka a různé jsou i jejich genetické variace. Tato variabilita je dána nejen druhem zvířete produkujícím mléko, ale také plemenem. Cílem práce bylo stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce. Obsah těchto syrovátkových bílkovin byl stanoven metodou RP-HPLC v celkem 40 vzorcích kravského a 40 vzorcích ovčího mléka získaných z různých krajů České republiky. Kravské mléko bylo odebíráno z mlékomatů Jihomoravského a Jihočeského kraje a ovčí mléko bylo odebíráno z farmy Zlínského kraje. Mléka byla odebírána v časovém rozmezí od dubna do června 2010. Kravské mléko obsahovalo více α-laktalbuminu 1,16 g.l-1 než ovčí mléko 0,95 g.l-1, kdežto obsah β-laktoglobulinu v kravském mléce byl nižší 4,10 (cs)
|
Title
| - Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
- Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk (en)
- Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce (cs)
|
skos:prefLabel
| - Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce
- Determination whey proteins with allergenic potential in cow's and sheep's milk (en)
- Stanovení syrovátkových bílkovin s alergenním potenciálem v kravském a ovčím mléce (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/10:00002904!RIV11-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/10:00002904
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - α-lactalbumin; β-lactoglobulin; bovine milk; sheep's milk; allergenic proteins; RP-HPLC (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - V. vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Borkovcová, Ivana
- Dračková, Michaela
- Ruprichová, Lenka
- Vorlová, Lenka
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |