Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this study was to evaluate the effect of heifer commercial type on the quality of beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 66 heifers were included in the experiment (24 purebreed Czech Fleckvieh (C), 20 crossbreed C with Galloway (Ga) and 22 crossbreed C with Charolais (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of heifers. The results show that the carcass quality was the best in Czech Fleckvieh purebreed or in crossbreed Czech Fleckvieh with Charolaise. Nutrition parameters of beef were significantly different (p < 0.05) only for content of intramuscular fat between C and C x Ga groups. There was detected statistical significance (p < 0.05) in the colour of beef meat between crossbreed C x Ga and others heifers groups. The palest scales were in beef meat from crossbreeds C x Ch. (en)
- Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 66 jalovic (24 ks čistokrevných jalovic plemene Českého strakatého skotu (C), 22 ks kříženek C s Charolais (Ch) a 20 ks kříženek C s plemenem Galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti jalovic. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov jalovic Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byla zjištěna statistická průkaznost (p < 0,05) jen u obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinami jalovic C a C x Ga. V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna diference (p < 0,05) mezi skupinou C x Ga a ostatními skupinami jalovic. Nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženek C x Ch.
- Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 66 jalovic (24 ks čistokrevných jalovic plemene Českého strakatého skotu (C), 22 ks kříženek C s Charolais (Ch) a 20 ks kříženek C s plemenem Galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti jalovic. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov jalovic Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byla zjištěna statistická průkaznost (p < 0,05) jen u obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinami jalovic C a C x Ga. V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna diference (p < 0,05) mezi skupinou C x Ga a ostatními skupinami jalovic. Nejsvětlejší odstíny byly zaznamenány u masa kříženek C x Ch. (cs)
|
Title
| - Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
- Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa (cs)
- The influence of heifers commercial type on the carcass and beef quality (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
- Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa (cs)
- The influence of heifers commercial type on the carcass and beef quality (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/14:00228538!RIV15-MZE-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/14:00228538
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - system CIELab; carcass; heifers; beef (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dračková, Eliška
- Filipčík, Radek
- Šubrt, Jan
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |