About: Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • A cohort of 44 patients (35 women and 9 men) underwent body weight, height, waist and hip, body fat (Dual X-ray Absorptiometry - DXA) measurement, and their BMI was calculated. Dietary habits were assessed by a questionnaire filled in by 19 persons (15 women and 4 men). A frequency questionnaire was used. The consumption frequency of selected food groups was measured, as well. Six months after surgery, an average weight reduction of 27.3 kg (p < 0.001) was found. BMI decreased by 9.7 kg/m2 (p < 0.001), and body fat decreased by 17.6 kg (p < 0.001). Patients reported reduced appetite (p < 0.001), greater regularity of meals (p < 0.001), more servings per day (p = 0.003) and paid more attention to diet than before surgery (p = 0.018). They eat less fatty meat, sausages with high fat and white bread, while they eat more fish (p = 0.008 to 0.049). Sleeve gastrectomy and follow-up by a nutritional therapist led to an improvement in the eating habits of some patients six months after surgery. (en)
  • Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osob byla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p < 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p < 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o 17,6 kg (p < 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p < 0,001), větší pravidelnost stravy (p < 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů.
  • Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osob byla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p < 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p < 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o 17,6 kg (p < 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p < 0,001), větší pravidelnost stravy (p < 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů. (cs)
Title
  • Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku
  • Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku (cs)
  • Changes in body weight and eating habits of obese patients after sleeve gastrectomy - a pilot study (en)
skos:prefLabel
  • Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku
  • Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku (cs)
  • Changes in body weight and eating habits of obese patients after sleeve gastrectomy - a pilot study (en)
skos:notation
  • RIV/61988987:17110/12:A13016CZ!RIV13-MSM-17110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12/2012
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 182682
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61988987:17110/12:A13016CZ
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sleeve gastrectomy; DXA; ghrelin; BMI; dietary habits; frequency of food intake (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E87CB3F0D63D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Gastroenterologie a hepatologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 6
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Holéczy, Pavol
  • Bužga, Marek
  • Chroboková, Adéla
  • Zavadilová, Vladislava
  • Végh, Roman
issn
  • 1804-7874
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 17110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software