Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In non-alcoholic beverages, primarily in non-carbonated beverages, the defects occur, as turbidity or sediments, which can be caused by the microbial contamination. In the samples with the presence of these defects, were isolated microorganisms, which caused them. Isolated microorganisms were identified by PCR technique. In non-alcoholic still beverages the bacteria occurred as Asaia lannaensis, which was isolated from still beverage with strawberry concentrate, Gluconacetobacter liquefaciens, isolated from green tea, or Alicyclobacillus acidoterestris, isolated from orange juice. Bacteria of Bacillus sp., Paenibacillus sp. were detected in the base for preparation of ice tea. Yeast Candida etchellsii was isolated from raspberry syrup. The paper is dealt with the presence of the various strains of microorganisms in specific types of beverages or semi-products for preparation of beverages, and also with the possibilities of prevention of the defects presence. (en)
- V nealkoholických nápojích, zejména v nesycených, se vyskytují defekty, jako jsou zákaly nebo sedimenty, které mohou být způsobeny mikrobiální kontaminací. Ze vzorků vykazujících známky těchto defektů byly izolovány mikroorganismy, které tyto defekty způsobovaly. Izolované mikroorganismy byly identifikovány pomocí techniky PCR. V nealkoholických nesycených nápojích se vyskytovaly bakterie jako Asaia lannaensis, která byla izolována z nesyceného nápoje s jahodovým koncentrátem, Gluconacetobacter liquefaciens, izolovaný ze zeleného čaje, nebo Alicyclobacillus acidoterestris, izolovaný z pomerančového džusu. Bakterie Bacillus sp., Paenibacillus sp. byly zjištěny v bázi pro přípravu čaje. Kvasinka Candida etchellsii byla izolována z malinového sirupu. Příspěvek se zabývá výskytem jednotlivých druhů mikroorganismů v určitých typech nápojů nebo polotovarů sloužících pro jejich přípravu a také možnostmi prevence výsledných defektů.
- V nealkoholických nápojích, zejména v nesycených, se vyskytují defekty, jako jsou zákaly nebo sedimenty, které mohou být způsobeny mikrobiální kontaminací. Ze vzorků vykazujících známky těchto defektů byly izolovány mikroorganismy, které tyto defekty způsobovaly. Izolované mikroorganismy byly identifikovány pomocí techniky PCR. V nealkoholických nesycených nápojích se vyskytovaly bakterie jako Asaia lannaensis, která byla izolována z nesyceného nápoje s jahodovým koncentrátem, Gluconacetobacter liquefaciens, izolovaný ze zeleného čaje, nebo Alicyclobacillus acidoterestris, izolovaný z pomerančového džusu. Bakterie Bacillus sp., Paenibacillus sp. byly zjištěny v bázi pro přípravu čaje. Kvasinka Candida etchellsii byla izolována z malinového sirupu. Příspěvek se zabývá výskytem jednotlivých druhů mikroorganismů v určitých typech nápojů nebo polotovarů sloužících pro jejich přípravu a také možnostmi prevence výsledných defektů. (cs)
|
Title
| - PŘEHLED AKTUÁLNÍCH MIKROBIÁLNÍCH DEFEKTŮ VYSKYTUJÍCÍCH SE V NEALKOHOLIVKÝCH NÁPOJÍCH
- Review of topical microbial defects occurring in the non-alcoholic beverages (en)
- PŘEHLED AKTUÁLNÍCH MIKROBIÁLNÍCH DEFEKTŮ VYSKYTUJÍCÍCH SE V NEALKOHOLIVKÝCH NÁPOJÍCH (cs)
|
skos:prefLabel
| - PŘEHLED AKTUÁLNÍCH MIKROBIÁLNÍCH DEFEKTŮ VYSKYTUJÍCÍCH SE V NEALKOHOLIVKÝCH NÁPOJÍCH
- Review of topical microbial defects occurring in the non-alcoholic beverages (en)
- PŘEHLED AKTUÁLNÍCH MIKROBIÁLNÍCH DEFEKTŮ VYSKYTUJÍCÍCH SE V NEALKOHOLIVKÝCH NÁPOJÍCH (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00024293!RIV11-MSM-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00024293
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - nonalcoholic drink; turbidity; sediment (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Voldřich, Michal
- Čeřovský, Miroslav
- Savická, Dana
- Ulbrich, Pavel
- Horsáková roz. Fabíková, Iveta
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |