Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Oppium poppy (Papaver somniferum L.) planted in the Czech Republic is intended for usage in food-processing industry. Because of its quality, Oppium poppy is popular even abroad and is exported to many other countries. Czech Republic has been the biggest legal producer of this plant since 2004. As acreage for Oppium poppy got enlarged, consequently various diseases, e.g. fungi infection, appeared. Fungi produce toxic secondary metabolites ? mycotoxins. The amount of these compounds in poppy seeds should be studied, because mycotoxins are harmless and information about their presence in this plant has not been clarified yet. The knowledge about the amount of mycotoxins in poppy seeds can lead to legislation regulation. Poppy seeds from different localities in the Czech Republic were analyzed and these plants were planted under conditions of ecological and integrated agriculture. Mycotoxin contaminants i) fusarium mycotoxins (deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucosid, nivalenol, sum 3-a 15- (en)
- Mák setý (Papaver somniferum L.) pěstovaný v České republice je určen především pro potravinářské účely. Svou kvalitou si získal popularitu i v zahraničí a je hojně exportován do mnoha zemí. Od roku 2004 je naše země největším legálním producentem máku na světě. Důsledkem výrazného rozšíření osevních ploch je však i zvyšování výskytu různých chorob, mezi něž patří mimo jiné i různá plísňová onemocnění. Mikroskopické vláknité houby, které způsobují kontaminaci této zemědělské komodity, produkují toxické sekundární metabolity ? mykotoxiny. Vzhledem ke značnému zdravotnímu riziku plynoucímu z přítomnosti mykotoxinů a dosavadnímu nedostatku relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku je třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získat informace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých pěstitelských ploch v ČR, kdy pěstování odpovídalo ekologickému a integrovanému zemědělství. Pro identifikaci a kvantifik
- Mák setý (Papaver somniferum L.) pěstovaný v České republice je určen především pro potravinářské účely. Svou kvalitou si získal popularitu i v zahraničí a je hojně exportován do mnoha zemí. Od roku 2004 je naše země největším legálním producentem máku na světě. Důsledkem výrazného rozšíření osevních ploch je však i zvyšování výskytu různých chorob, mezi něž patří mimo jiné i různá plísňová onemocnění. Mikroskopické vláknité houby, které způsobují kontaminaci této zemědělské komodity, produkují toxické sekundární metabolity ? mykotoxiny. Vzhledem ke značnému zdravotnímu riziku plynoucímu z přítomnosti mykotoxinů a dosavadnímu nedostatku relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku je třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získat informace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých pěstitelských ploch v ČR, kdy pěstování odpovídalo ekologickému a integrovanému zemědělství. Pro identifikaci a kvantifik (cs)
|
Title
| - Kontaminace máku mykotoxiny
- Kontaminace máku mykotoxiny (cs)
- Mycotoxin contamination of poppy seeds (en)
|
skos:prefLabel
| - Kontaminace máku mykotoxiny
- Kontaminace máku mykotoxiny (cs)
- Mycotoxin contamination of poppy seeds (en)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/10:00023848!RIV11-MZE-22330___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/10:00023848
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - mycotoxins; poppy seeds; liquid chromatography (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Zachariášová, Milena
- Vepříková, Zdenka
- Kostelanská, Marta
- Poustka, Jan
- Krplová, Alexandra
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |