About: Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Whey as waste product occurs by cheese and quark production. The whey is a significant raw material containing a range of nutritional matters, which is possible industrial utilize. The fermentation of sweet way by the strains of lactic acid bacteria is one of these possibilities. Obtained lactic acid it can be polymerize on polylactate and used father for gel and folia production. In our work we aim on selection the most suitable strains from the Collection of dairy microorganisms for sweet way fermentation with order the highest quantity of produced lactic acid. At the same time we made comparison with a milk substrate. The differences between various substrates and in speed and deep of media souring were founded. The strain Lactobacillus helveticus CCDM 108 with the highest lactic acid production was chosen from the wide group of strains. Also the other strains Lactobacillus helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447 have shown the good ability for lactic acid fermentation. (en)
  • Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká jako odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále průmyslově využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašení. Vznikající kyselina mléčná může být využita pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze Sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na tvorbu co nejvyššího množství kyseliny mléčné. Současně bylo provedeno porovnání s fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmen Lactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny Lactobacillus helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447.
  • Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká jako odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále průmyslově využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašení. Vznikající kyselina mléčná může být využita pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze Sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na tvorbu co nejvyššího množství kyseliny mléčné. Současně bylo provedeno porovnání s fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmen Lactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny Lactobacillus helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447. (cs)
Title
  • Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů
  • Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů (cs)
  • Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactate and production of biodegradated plastics (en)
skos:prefLabel
  • Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů
  • Využití kyseliny mléčné za syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvorbu biodegradovatelných plastů (cs)
  • Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactate and production of biodegradated plastics (en)
skos:notation
  • RIV/26722861:_____/09:MLECNA09!RIV10-MSM-26722861
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08071), Z(MSM2672286101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 115
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 350851
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26722861:_____/09:MLECNA09
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • utilization of lactic acid bacteria; biodegradated plastic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [ACF657549812]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2009
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Drbohlav, Jan
  • Nehyba, Antonín
  • Sedlařík, Vladimír
  • Šalaková, Alexandra
  • Cicvárek, Jiří
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-950X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software