Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Byly sledovány antioxidační vlastnosti a obsah polyfenolů v zeleninových odrůdách laskavce (A. caudatus, A. mangostamus, A tricolor). Byly připraveny extrakty sušené natě laskavce metanolem nebo 80% vodným ethanolem. Alikvoty extraktů byly odpařeny na koncentráty. Extrakty nebo koncentráty byly přidány k řepkovému oleji. Průběh oxidace při 70 °C byl sledován gravimetricky. Byla zjištěna nízká antioxidační aktivita extraktů a koncentrátů. Po přídavku methanolického extraktu či koncentrátu vzrostl protekční faktor o 20-23%, resp. 38-51%. Účinnost lihového extraktu byla poněkud vyšší, protekční faktor vzrostl o 61%. V 10 vzorcích zeleninových odrůd laskavce byl stanoven celkový obsah polyfenolických látek spektrofotometrickou metodou s použitím Folin - Ciocalteuova činidla. Obsah celkových polyfenolických látek se pohybuje mezi 6,6-12,6mg kyseliny gallové/g vzorku.
- The antioxidant properties and total polyphenol content in samples of vegetable amaranth (A. caudaris, A. mangostamus, A. tricolor) were determined. Mthanol or 80% aqueous ethanol extracts from dried leaves and steam of the amaranth were prepared. Aliquoessed by evaporation into concentrate. These extracts and concentrates were added to rapeseed oil. The oxidation course at the temperatire of 70°C was followed gravimetrically. Low antioxidant effect of amaranth extracts and concentrates was found. Protection factors after addition of methanolic extracts or concentrates increased by 20-23% and by 38-51%, respectively. The effect of ethanolic amaranth extract on antioxidant activity was rather higher, protection factor increased by 61%. 10 samples of vegetable amaranth were analysed on total polyphenol content of total polyphenols ranged from 6,6 to 12,6 mg GAE/g of sample. (en)
|
Title
| - Antioxidant properties of vegetable cultivars of amaranth (en)
- Antioxidační vlastnosti zeleninových odrůd laskavce
- Antioxidační vlastnosti zeleninových odrůd laskavce (cs)
|
skos:prefLabel
| - Antioxidant properties of vegetable cultivars of amaranth (en)
- Antioxidační vlastnosti zeleninových odrůd laskavce
- Antioxidační vlastnosti zeleninových odrůd laskavce (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/02:00000074!RIV/2003/MZE/M04003/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/02:00000074
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - amaranth; antioxidant properties; polyphenols (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník konference Vitamins 2002
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Rysová, Jana
- Vavreinová, Slavomíra
- Winterová, Renáta
- Jarošová, Jitka
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |