About: Digital and digitized photography for scientific purposes in the practice of heritage care     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Úvodní část metodiky provádí analýzu současného přístupu k požadavku pořizování fotodokumentace z hlediska zákonných norem o památkové péči a definuje základní nároky na parametry fotografických snímků, které by v oboru památkové péče měly sloužit jako standardní zdroj obrazových informací. Jednotlivé parametry jsou blíže rozebrány, vysvětleny a odůvodněny. Jedná se především už o samotný výběr fotoaparátu, dále pak o obrazový formát pořizovaných snímků, o otázky komprese dat a kódování optické hustoty, pojednána je důležitá úloha objektivizačních prvků fotodokumentace a příprava snímků k archivaci. Pozornost je věnována odpovídajícím postupům, vhodným pro pořizování jednotlivých druhů náročnějších fotografických snímků, jako jsou např.: interiér památkového objektu uměle zasvětlený, interiér snímaný pomocí metody HDR v přirozeném světle, snímky exteriérů památkových objektů pro dokumentační i reprezentativní účely, fotodokumentace předmětů z mobiliárních fondů hradů a zámků (např. plastik, zbraní, porcelánu, atd.), fotografie předmětů rozměrnějších, středně velkých, nebo drobných až do úrovně makrofotografie, fotografické reprodukce malířských děl a dalších plošných obrazových předloh, fotografování v extrémních světelných podmínkách, atd. Samostatně jsou pojednána specifika fotodokumentace pro potřeby archeologie. Poslední část metodického textu se věnuje práci se starší analogovou fotodokumentací z hlediska možnosti zpracování dnešními technologiemi. Také v této části jsou podrobně rozebrány a vysvětleny všechny potřebné aspekty, související s digitalizací originálních archivovaných negativů, diapozitivů nebo zvětšenin (či kontaktních kopií) na fotografickém papíře. Zhodnoceny jsou možnosti digitalizace fotoarchiválií s cílem starší analogovou fotodokumentaci maximálně „vytěžit“ a v digitální podobě uchovat pro příští generace badatelů.
  • Úvodní část metodiky provádí analýzu současného přístupu k požadavku pořizování fotodokumentace z hlediska zákonných norem o památkové péči a definuje základní nároky na parametry fotografických snímků, které by v oboru památkové péče měly sloužit jako standardní zdroj obrazových informací. Jednotlivé parametry jsou blíže rozebrány, vysvětleny a odůvodněny. Jedná se především už o samotný výběr fotoaparátu, dále pak o obrazový formát pořizovaných snímků, o otázky komprese dat a kódování optické hustoty, pojednána je důležitá úloha objektivizačních prvků fotodokumentace a příprava snímků k archivaci. Pozornost je věnována odpovídajícím postupům, vhodným pro pořizování jednotlivých druhů náročnějších fotografických snímků, jako jsou např.: interiér památkového objektu uměle zasvětlený, interiér snímaný pomocí metody HDR v přirozeném světle, snímky exteriérů památkových objektů pro dokumentační i reprezentativní účely, fotodokumentace předmětů z mobiliárních fondů hradů a zámků (např. plastik, zbraní, porcelánu, atd.), fotografie předmětů rozměrnějších, středně velkých, nebo drobných až do úrovně makrofotografie, fotografické reprodukce malířských děl a dalších plošných obrazových předloh, fotografování v extrémních světelných podmínkách, atd. Samostatně jsou pojednána specifika fotodokumentace pro potřeby archeologie. Poslední část metodického textu se věnuje práci se starší analogovou fotodokumentací z hlediska možnosti zpracování dnešními technologiemi. Také v této části jsou podrobně rozebrány a vysvětleny všechny potřebné aspekty, související s digitalizací originálních archivovaných negativů, diapozitivů nebo zvětšenin (či kontaktních kopií) na fotografickém papíře. Zhodnoceny jsou možnosti digitalizace fotoarchiválií s cílem starší analogovou fotodokumentaci maximálně „vytěžit“ a v digitální podobě uchovat pro příští generace badatelů. (cs)
  • The introductory part of this methodology conducts an analysis of the current approaches towards the requirements need to take photographs in terms of heritage preservation rules and it defines the basic requirements for parameters of photographic images that should serve as a standard source of visual informationin in the field of heritage preservation. Individual parameters are described in more detail, explained and justified. The emphasis is placed mainly on the selection of the camera, the video format of the recorded images, the issues of data compression and the coding of optical density. The important role of objectification features of photodocumentation is discussed as well as the preparation of images for archiving. Attention is paid to procedures suitable for making various kinds of demanding photographic images, such as: the interior of the monument, artificially lightened interior, interior shots using HDR technology in natural lighting, exterior images of monuments for representative documentation purposes, photographs of objects from the furniture funds of castles (eg. statues, china, etc.), photographs of larger objects, medium-sized or small up to the level of macro photography objects, photographic reproductions of paintings and other printed material, shooting in extreme lighting conditions, etc. A separate chapter is dedicated to photograps for documenting archeological finds and material. The last part of the text is devoted to the methodological work with older analog photographs and the possible methods of their preservation using current technologies. This section discusses and explains in detail all the necessary aspects needed for the digitalization of archived original negatives, slides or prints on photographic paper. Possible procedured of digitalization are evaluated with the aim to gain the maximum information out of the older analogue photographs and to ensure the preservation of data for future generations of researchers. (en)
Title
  • Digital and digitized photography for scientific purposes in the practice of heritage care (en)
  • Digitální a digitalizovaná fotografie pro vědecké účely v praxi památkové péče.
  • Digitální a digitalizovaná fotografie pro vědecké účely v praxi památkové péče. (cs)
skos:prefLabel
  • Digital and digitized photography for scientific purposes in the practice of heritage care (en)
  • Digitální a digitalizovaná fotografie pro vědecké účely v praxi památkové péče.
  • Digitální a digitalizovaná fotografie pro vědecké účely v praxi památkové péče. (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/14:#0003767!RIV15-MK0-75032333
  • Osvědčení č. 13; Č. j. MK61896/2014 OVV; Sp. Zn. MK-S 13873/2014 OVV
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo kultury, Maltézské náměstí 1,Praha 1, Odbor výzkumu a vývoje
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • digitalizace zachovává hodnoty obrazových informací - fotografie má velkou tržní cenu pokud je zachován metodický postup, data získané digitalizací jsou platformou pro další mnohem hlubší výzkumy
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 11546
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/14:#0003767
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Digitální fotodokumentace
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Photographic documentation; image parameters; compression; coding optical density; bit image area; the raw data (RAW); dpi / ppi; sensor; full-frame; interior lighting; light sources; photographs of objects from the furniture funds; macro shots; tilt-shift lens; archaeology; digitization of photographic archivalia (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D6E9D15BCE65]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Odborná metodická publikace, NPU. Smlouvu o využití nebylo možné uzavřít neboť publikace je určená širokému publiku.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Frouz, Martin
  • Bezděk, Ladislav
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software