About: Hromadný nález hexadrachem typu Biatec z neznámé lokality a nový typ bratislavské mince s nápisem LATTV     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In 2012, a group of the Celtic coins of the archaeological origin was documented. The finding place is unknown. Some 22 coins are represented in the collection, and they are classified according to R. Göbl (1994) in the catalogue. The hoard has been confronted with the whole typological spectrum of the hexadrachms of the Biatec type. Three hexadrachms with inscription of COISA are very rare (nos. 8-10). Appearance of the new type with inscription of LATTV is completely unique (nos. 21-22). For understanding of the chronological classification of this coin, its relation to the tetradrachm with inscription of GESATORIX REX on obverse and ECRITVSIRI REGII on reverse is important. The King Kritasiros is cited on the coin as mentioned by Strabo. He was defeated by the Dacian King Burebista in the war with the Boians and Tauriscs sometimes between 44 BC and 41 BC. If the name on the coin was related to the same person, the tetradrachm would have been struck closely before his defeat. It is possible to deduce typologically that also the hexadrachm with inscription of LATTV should have belonged to the very late period of the coin production at the oppidum of Bratislava. One question still remains to be answered - when this production of the hexadrachms really ended. (en)
  • V roce 2012 byl zdokumentován soubor bójských mincí nálezového původu. Místo nálezu není známo. V kolekci je zastoupeno 22 hexadrachem - v katalogu jsou utříděny podle R. Göbla (1994). Obsah nálezu byl konfrontován s celým typologickým spektrem hexadrachem typu Biatec. Velmi vzácné jsou tři hexadrachmy s nápisem COISA (č. 8-10). Zcela unikátní je výskyt nového typu s nápisem LATTV (č. 21-22). Pro pochopení chronologického postavení této mince je důležitý vztah k tetradrachmě s nápisem GESATORIX REX na líci a ECRITVSIRI REGII na rubu. Na této minci je jmenován král Kritasiros, kterého uvádí Strabon. Právě jeho porazil dácký král Burebista ve válce s Bóji a Taurisky někdy mezi léty 44 až 41 před Kristem. Pokud se jméno na minci vztahuje ke stejné osobě, pak musela být tetradrachma ražena nedlouho před jeho porážkou. Typologicky lze pak odvodit, že i hexadrachma LATTV by měla patřit až do závěrečného období ražby mincí na bratislavském oppidu - zde je ovšem stále otevřená otázka, kdy skutečně produkce hexadrachem končí.
  • V roce 2012 byl zdokumentován soubor bójských mincí nálezového původu. Místo nálezu není známo. V kolekci je zastoupeno 22 hexadrachem - v katalogu jsou utříděny podle R. Göbla (1994). Obsah nálezu byl konfrontován s celým typologickým spektrem hexadrachem typu Biatec. Velmi vzácné jsou tři hexadrachmy s nápisem COISA (č. 8-10). Zcela unikátní je výskyt nového typu s nápisem LATTV (č. 21-22). Pro pochopení chronologického postavení této mince je důležitý vztah k tetradrachmě s nápisem GESATORIX REX na líci a ECRITVSIRI REGII na rubu. Na této minci je jmenován král Kritasiros, kterého uvádí Strabon. Právě jeho porazil dácký král Burebista ve válce s Bóji a Taurisky někdy mezi léty 44 až 41 před Kristem. Pokud se jméno na minci vztahuje ke stejné osobě, pak musela být tetradrachma ražena nedlouho před jeho porážkou. Typologicky lze pak odvodit, že i hexadrachma LATTV by měla patřit až do závěrečného období ražby mincí na bratislavském oppidu - zde je ovšem stále otevřená otázka, kdy skutečně produkce hexadrachem končí. (cs)
Title
  • Hromadný nález hexadrachem typu Biatec z neznámé lokality a nový typ bratislavské mince s nápisem LATTV
  • Hromadný nález hexadrachem typu Biatec z neznámé lokality a nový typ bratislavské mince s nápisem LATTV (cs)
  • A group find of the hexadrachms of the Biatec type from an unknown locality and a new coin type with LATTV inscription from Bratislava (en)
skos:prefLabel
  • Hromadný nález hexadrachem typu Biatec z neznámé lokality a nový typ bratislavské mince s nápisem LATTV
  • Hromadný nález hexadrachem typu Biatec z neznámé lokality a nový typ bratislavské mince s nápisem LATTV (cs)
  • A group find of the hexadrachms of the Biatec type from an unknown locality and a new coin type with LATTV inscription from Bratislava (en)
skos:notation
  • RIV/67985912:_____/13:00424910!RIV14-GA0-67985912
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GAP405/10/1588)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 78240
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985912:_____/13:00424910
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Boians; Slovakia; Bratislava; hoard; hexadrachm; new type (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [774BE301B2D1]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Numismatický sborník
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 27
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Militký, Jiří
issn
  • 0546-9414
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software