About: Moravská národní galerie. 194 let od založení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Neobvyklý výstavní projekt, který vznikl u příležitosti padesátého výročí Moravské galerie v Brně, přiblíží návštěvníkům dvě hlavní témata. První oddíl výstavy zavede zájemce až k úplným počátkům a předchůdcům dnešní MG - tedy k rozvoji uměleckých sbírek Františkova muzea v Brně od jeho založení v roce 1817 zhruba do konce 19. století a ke sbírkám Uměleckoprůmyslového muzea v Brně od jeho vzniku v roce 1873. Díky vyobrazení na časové ose na výstavě si návštěvníci uvědomí dějiny obou institucí, které daly základ dnešní Moravské galerii v Brně. Druhý oddíl Moravské národní galerie ilustruje různé fáze hledání moravské identity v období od 18. zhruba do poloviny 20. století a je členěn do několika tematických oddílů: Dějiny Moravy v obrazech, Němečtí výtvarníci na Moravě a ve Slezsku, Krajina Moravy v umění, Výjevy ze života moravského lidu, Brno jako centrum moderního umění. Prostřednictvím úctyhodných 253 exponátů na výstavě (obrazy, sochy, kresba, grafika, sklo, tapiserie, nábytek, textil, keramika...), které představují průřez téměř všech oddělení Moravské galerie v Brně, se lidé seznámí nejen s historií instituce, ale i s rozličnými obrazy z moravských dějin.
  • Neobvyklý výstavní projekt, který vznikl u příležitosti padesátého výročí Moravské galerie v Brně, přiblíží návštěvníkům dvě hlavní témata. První oddíl výstavy zavede zájemce až k úplným počátkům a předchůdcům dnešní MG - tedy k rozvoji uměleckých sbírek Františkova muzea v Brně od jeho založení v roce 1817 zhruba do konce 19. století a ke sbírkám Uměleckoprůmyslového muzea v Brně od jeho vzniku v roce 1873. Díky vyobrazení na časové ose na výstavě si návštěvníci uvědomí dějiny obou institucí, které daly základ dnešní Moravské galerii v Brně. Druhý oddíl Moravské národní galerie ilustruje různé fáze hledání moravské identity v období od 18. zhruba do poloviny 20. století a je členěn do několika tematických oddílů: Dějiny Moravy v obrazech, Němečtí výtvarníci na Moravě a ve Slezsku, Krajina Moravy v umění, Výjevy ze života moravského lidu, Brno jako centrum moderního umění. Prostřednictvím úctyhodných 253 exponátů na výstavě (obrazy, sochy, kresba, grafika, sklo, tapiserie, nábytek, textil, keramika...), které představují průřez téměř všech oddělení Moravské galerie v Brně, se lidé seznámí nejen s historií instituce, ale i s rozličnými obrazy z moravských dějin. (cs)
  • The unusual exhibition which came to being on the occasion of this year’s fiftieth anniversary of the birth of the Moravian Gallery in Brno will raise visitors’ awareness regarding two principal subjects. The first part of the exhibition will take visitors to the very beginnings and predecessors of today’s MG — the development of the art collections of the Francis Museum in Brno from its inception in 1817 roughly to the end of the 19th century and the collections of the Museum of Applied Arts in Brno from its foundation in 1873. A time axis will show the most important historical events of the two institutions that laid down the foundations of the present Moravian Gallery in Brno. The second part of the National Gallery of Moravia illustrates the different phases in the search for a Moravian identity from the 18th to roughly the mid-20th century, and is divided into several thematic sections: A History of Moravia in Pictures, German Artists in Moravia and Silesia, Moravian Landscape in Art, Scenes from the Life of the Moravian People, Brno as the Centre of Modern Art. Through the imposing 253 exhibits (paintings, sculptures, drawings, prints, glass, tapestries, furniture, textile, ceramics...), representing a cross-section of virtually all the departments of the Moravian Gallery in Brno, visitors will learn about the history of the institution and see various pictures from Moravian history and culture. (en)
Title
  • Moravská národní galerie. 194 let od založení
  • Moravská národní galerie. 194 let od založení (cs)
  • The National Gallery of Moravia. 194 years since its foundation (en)
skos:prefLabel
  • Moravská národní galerie. 194 let od založení
  • Moravská národní galerie. 194 let od založení (cs)
  • The National Gallery of Moravia. 194 years since its foundation (en)
skos:notation
  • RIV/00094871:_____/11:#0000251!RIV12-MK0-00094871
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 213719
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094871:_____/11:#0000251
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Moravian Gallery in Brno; moravian identity; history of Moravia; Brno; centre of the modern art; Francis Museum in Brno; Museum of Applied Arts in Brno (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8B96C485F3C8]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ingerle, Petr
  • Kazlepka, Zdeněk
  • Svobodová, Kateřina
  • Tomášek, Petr
  • Vejrostová, Markéta
  • Husseiniová, Andrea
  • Březinová, Andrea
  • Lahodová, Marta
  • Lehmannová, Martina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 25 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software