About: Krajiny českého středověku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The book deals with the topic of perception of the space and physical environment and ways of its understanding and describing in the Czech Middle Ages (in the time period between the 11th and the 14th centuries). At the beginning the author tries to focus on different aspects of medieval philosophical and theological conceptions of the space, totally different from modern concepts, and he follows their influence on the society and their reflections in contemporary texts. However the main area of interest of the book is to examine features of space perception usual for contemporary people and their practical consequences. The author analyses aspects of medieval relationship towards three important types of physical environment – forests, water streams, and mountains. He attempts to deconstruct literally clichés connected mainly with forests and misunderstood by major part of modern historiography. He also explains the role of these clichés and their development in narrative literature from the area of the Czech lands and looks for relations between literal styles and changes of the real environment and its perceptions. The last part of the book is devoted to the topic of orientation in the terrain. The text follows the ways of describing the terrain both in legal documents (mainly charters describing estates boundaries) and in narrative texts (especially chronicles where we can find a lot of localizations of described events). People from the culture where modern types of maps were unknown used different systems for “reading” the terrain than we know from modern period and these are hidden in analyzed texts. Texts also reflects the huge change of the 13th century and roots of modern ways of the perception of the space at the end of described time period. (en)
  • Kniha pojednává o tématu vnímání prostoru a fyzického prostředí a způsobech jejich rozumění a popisování v českém středověku ( v časovém období mezi 11.-14. století). V úvodu se autor věnuje různým aspektům středověkých filozofických a teologických koncepcí zabývajících se prostorem, které se naprosto liší od moderního konceptu, a sleduje jejich vliv na společnost a reflexi v soudobých textech. Hlavním tématem knihy je však výzkum jevů spjatých s vnímáním prostoru u běžných lidí a jejich praktické důsledky pro každodenní život. Autor analyzuje aspekty středověkého vztahu ke třem důležitým typům fyzického prostředí - lesům, vodním tokům a horám. Snaží se dekonstruovat literární klišé spjatá zvláště s prostředím lesů, nepochopené většinou moderní historiografie. Rovněž vysvětluje roli těchto klišé a jejich vývoj v narativní literatuře z oblasti českých zemí a sleduje vztah mezi vývojem literárních stylů a změnami podob skutečného prostředí a jeho vnímání. Poslední část knihy je věnovaná tématu orientace v krajině. Autor sleduje způsoby popisu terénu jak v dokumentech právní povahy, tak v narativních textech, zejména kronikách, kde je možné nalézt mnoho lokalizací popisovaných událostí. Lidé kultury, pro níž nebyly známé moderní typy map, používali odlišné způsoby %22čtení%22 terénu než jaké známe z moderního období, a ty jsou skryté v analyzovaných textech. Kniha rovněž reflektuje velkou změnu 13. století a kořeny moderních způsobů vnímání prostoru na konci popisovaného období.
  • Kniha pojednává o tématu vnímání prostoru a fyzického prostředí a způsobech jejich rozumění a popisování v českém středověku ( v časovém období mezi 11.-14. století). V úvodu se autor věnuje různým aspektům středověkých filozofických a teologických koncepcí zabývajících se prostorem, které se naprosto liší od moderního konceptu, a sleduje jejich vliv na společnost a reflexi v soudobých textech. Hlavním tématem knihy je však výzkum jevů spjatých s vnímáním prostoru u běžných lidí a jejich praktické důsledky pro každodenní život. Autor analyzuje aspekty středověkého vztahu ke třem důležitým typům fyzického prostředí - lesům, vodním tokům a horám. Snaží se dekonstruovat literární klišé spjatá zvláště s prostředím lesů, nepochopené většinou moderní historiografie. Rovněž vysvětluje roli těchto klišé a jejich vývoj v narativní literatuře z oblasti českých zemí a sleduje vztah mezi vývojem literárních stylů a změnami podob skutečného prostředí a jeho vnímání. Poslední část knihy je věnovaná tématu orientace v krajině. Autor sleduje způsoby popisu terénu jak v dokumentech právní povahy, tak v narativních textech, zejména kronikách, kde je možné nalézt mnoho lokalizací popisovaných událostí. Lidé kultury, pro níž nebyly známé moderní typy map, používali odlišné způsoby %22čtení%22 terénu než jaké známe z moderního období, a ty jsou skryté v analyzovaných textech. Kniha rovněž reflektuje velkou změnu 13. století a kořeny moderních způsobů vnímání prostoru na konci popisovaného období. (cs)
Title
  • Krajiny českého středověku
  • Krajiny českého středověku (cs)
  • Landscapes of the Czech Middle Ages (en)
skos:prefLabel
  • Krajiny českého středověku
  • Krajiny českého středověku (cs)
  • Landscapes of the Czech Middle Ages (en)
skos:notation
  • RIV/00023221:_____/14:#0000334!RIV15-MK0-00023221
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 25118
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023221:_____/14:#0000334
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Medieval History; Perception of Space; History of Landscape; Mental Maps (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [24C3D430C94B]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • %22neuvedeno%22
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Krajiny českého středověku
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Klimek, Tomáš
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Dokořán, s. r. o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7363-585-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software