About: Josef Jelínek     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kniha je prvním vydáním scénografické edice, která navazuje na tradici publikací, které Divadelní ústav vydával v 70. a a 80. let (František Tröster, Josef Svoboda, Jan Sládek aj.). Edice vychází pod novým názvem „Osobnosti české scénografie“. První díl, je věnován kostýmnímu výtvarníkovi Josefu Jelínkovi - hlavním těžištěm monografie je bohatá obrazová část, dokumentující Jelínkovu tvorbu po celou dobu jeho čtyřicetiletého působení nejen na území České republiky, ale i v zahraničí. Scénické a kostýmní návrhy pochází ze soukromého archivu autora a ze Scénografické sbírky IDU. Jelínek patří ke generaci výtvarníků, která byla dosud mimo širší publikační záběr, navzdory tomu, že spoluurčovala charakter české scénografie 70. a 80. let minulého století. Pro jeho tvorbu je charakteristické propojení vysoce umělecké tvůrčí hodnoty s řemeslným zvládnutím profese. Publikace je hodnotným pramenem jak z hlediska teatrologického, tak scénografického.
  • Kniha je prvním vydáním scénografické edice, která navazuje na tradici publikací, které Divadelní ústav vydával v 70. a a 80. let (František Tröster, Josef Svoboda, Jan Sládek aj.). Edice vychází pod novým názvem „Osobnosti české scénografie“. První díl, je věnován kostýmnímu výtvarníkovi Josefu Jelínkovi - hlavním těžištěm monografie je bohatá obrazová část, dokumentující Jelínkovu tvorbu po celou dobu jeho čtyřicetiletého působení nejen na území České republiky, ale i v zahraničí. Scénické a kostýmní návrhy pochází ze soukromého archivu autora a ze Scénografické sbírky IDU. Jelínek patří ke generaci výtvarníků, která byla dosud mimo širší publikační záběr, navzdory tomu, že spoluurčovala charakter české scénografie 70. a 80. let minulého století. Pro jeho tvorbu je charakteristické propojení vysoce umělecké tvůrčí hodnoty s řemeslným zvládnutím profese. Publikace je hodnotným pramenem jak z hlediska teatrologického, tak scénografického. (cs)
  • The book is the first publication of the scenographic edition following tradition of the books published by the Theatre institute in the 1970s and 1980s (František Tröster, Josef Svoboda, Jan Sládek etc.). The edition has a new title - Personalities of Czech Scenography. The first volume is dedicated to costume designer Josef Jelínek - the main focus of the monograph is a rich pictorial part documenting Jelínek ´s work both in the Czech Republic (or former Czechoslovakia) and abroud in the period of 40 years. Scenic and costume designs are from his private archive and Scenographic Collection of the Arts and Theatre Institute. Jelínek belongs to the generation of artists which has been out of a broader publication scale so far, in spite of the fact this generation co-defined the character of Czech scenography of 1970s and 1980s. Interconnection of highly artistic creative value and professional mastering the handcraft is a characteristic feature of his work. The book is a precious source from the viewpoints of both theatrology and scenography. (en)
Title
  • Josef Jelínek
  • Josef Jelínek (en)
  • Josef Jelínek (cs)
skos:prefLabel
  • Josef Jelínek
  • Josef Jelínek (en)
  • Josef Jelínek (cs)
skos:notation
  • RIV/00023205:_____/14:#0000302!RIV15-MK0-00023205
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 23592
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023205:_____/14:#0000302
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Theatre; Cinema; Photographs; Laterna magika (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [78555F8DA7C7]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Albertová, Helena
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software