AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of the project is to significantly increase the amount and quality of new knowledge from applied research and experimental development in the field of vegetable oil production. Key focus is placed on increasing the quality of products and the use of materials which are abrasion resistant and suitable for feed industry. The project will contribute to the design and verification technology of processing sunflower seed, soybean seed and cotton seed. Designed technology will be focused on optimizing the nutritional properties of seed cake and minimizing the energy consumption during pressing. During the development of technology new innovative abrasion resistant materials will be used. The main advantage of used materials will be longer durability, reduced maintenance and environmental friendliness. Designed technology will increase range of utilization of seedcake in the feed industry especially in use for fattening of monogastric organism (fiber content is undesirable). Innovation will be applied in more fields, for example, in pressing, extruding, hulling, etc.. To achieve the objectives, progressive technologies, systems and materials that meet the required parameters, abrasion resistant and also suitability for food industry will be used. Effectiveness, achieving the required parameters and reducing energy consumption will be the main focus during designing technology.These findings will subsequently enhance economic efficiency and increased competitiveness Farmet. By developing of advanced technologies, materials and systems are anticipated sales growth and create jobs in the company Farmet a.s.. Another goal of the project is to intensify cooperation Farmet a.s. with research institutes from different areas and thereby strengthen interdisciplinarity in applied research and experimental development. This will increase the efficiency of research and development, accelerate the transfer of results to commercial enterprises and complexity of the solution. (en)
  • Hlavním cílem projektu je výrazné zvýšení množství a kvality nových poznatků aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v oblasti získávání rostlinných olejů při důrazu na zvýšení kvality výstupních produktů a použití otěruvzdorných a vhodných materiálů do krmivářství. Projekt přispěje k návrhu a ověření technologie zpracování olejnatých semen slunečnice, sóji a bavlníku s optimalizací výživových vlastností výlisků a minimalizací energetické náročnosti při jejich lisování. Při vývoji nových částí strojů budou využity nové pokrokové otěruvzdorné materiály, přinášející vyšší životnost, nižší nároky na údržbu a budou šetrné k životnímu prostředí. Navržená technologie zvýší užitnou hodnotu výlisků v krmivářství, zvláště při využití ve výkrmu monogastrů (obsah vlákniny je zde nežádoucí). Inovace budou aplikovány ve více oborech. V lisování, extruzi, loupání a především materiály mohou být použity v dalším sortimentu produktů Farmet a.s. Pro dosažení cílů budou použity progresivní technologie, systémy a materiály, které budou splňovat požadované parametry, budou odolné proti abrazi a zároveň budou vhodné pro použití v potravinářském průmyslu. Při návrhu technologií bude kladen důraz na jejich efektivnost, dosažení požadovaných parametrů a snižování spotřeby energie. Tyto poznatky povedou následně k posílení ekonomické výkonnosti a růstu konkurenceschopnosti firmy Farmet a.s. Prostřednictvím rozvoje progresivních technologií, materiálů a systémů je předpokládán nárůst tržeb a vytvoření nových pracovních míst ve firmě Farmet a.s. Dalším cílem projektu je prohloubení spolupráce Farmet a.s., s výzkumnými ústavy z různých oblastí a tím posílení interdisciplinarity v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji. Zvýší se tím efektivita výzkumu a vývoje, urychlení transferu výsledků do komerční sféry a komplexnost řešení. Vzniklé know-how bude využitelné i pro návrhy technologií zpracování dalších druhů semen.
Title
  • Research and development of technologies for obtaining vegetable oils and cakes with an emphasis on quality of cakes as feed and the appropriateness of used of the construction materials. (en)
  • Výzkum a vývoj technologií získávání rostlinných olejů a výlisků s důrazem na kvalitu výlisků jako krmiv a na vhodnost použitých konstrukčních materiálů.
skos:notation
  • TA04010992
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • Extrusion- dehulling- dehusking- fiber- nutritional properties of seedcake- sunflower- soybean- cotton- pressing- technology- abrasion resistance- durability (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...tniCyklusProjektu
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 45 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2025 OpenLink Software