About: Bioactive packaging     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The project is focused on the use of protective (antibacterial and antifungal) properties of lactic acid bacteria (LAB) for the production of biologically active packaging. Biologically active protective layer selected strains of LAB or their metabolites will be to reduce the risk of foodborne illness caused by bacteria or fungi, and contribute to extend the shelf-life of foods (food shel-life time). The use of bioactive packaging will enhance the competitiveness of food producers, to improve the quality and safety of food packaged in these containers and to reduce economic and social losses due to foodborne illness. Project goal is develop a new type of packaging for different types of food with biologically active protective layer inhibiting undesirable selected microorganisms, that means free of synthetic preservatives and stabilizers. This will create a specialized reviewed publications, the certified methodology for evaluating the effectiveness of the new packaging, will be established the utility model for the composition of protective preparation as part of the print media, then method for the processing of biological particles using polymer chemistry, printing matter for the verification all application equipment and for microbial efficiency testing, functional model for the formulation of print materials, bioactive packaging film prototype and a patent for industrial production. (en)
  • Projekt je zaměřen na využití protektivních (antibakteriálních a antifungálních) vlastností bakterií mléčného kvašení (BMK) pro výrobu biologicky aktivních obalů. Biologicky aktivní ochranná vrstva vybraných kmenů BMK nebo jejich metabolitů bude jednak snižovat riziko alimentárních onemocnění způsobených bakteriemi, popřípadě plísněmi, a jednak přispěje k prodloužení údržnosti potravin (food shel-life time). Používání bioaktivních obalů přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti výrobců potravin, ke zvýšení kvality a bezpečnosti potravin v těchto obalech zabalených a ke snížení ekonomických a společenských ztrát v důsledku alimentárních onemocnění. Cílem projektu je vyvinout nový typ obalu na různé druhy potravin s biologicky aktivní ochrannou vrstvou inhibující vybrané nežádoucí mikroorganismy, tedy bez příměsí syntetických stabilizátorů a konzervantů. Bude zpracována odborná recenzovaná publikace, vytvořena certifikovaná metodika pro hodnocení účinnosti nového obalu, bude vyhotoven užitný vzor na složení protektivního preparátu jako součást tiskového média, metoda pro zpracování biologických částic postupy obvyklými v polymerní chemii, tisková hmota pro ověření všech aplikačních zařízení a testování mikrobiální účinnosti, funkční vzorek pro formulaci tiskové hmoty, prototyp bioaktivní obalové fólie a patent pro průmyslovou výrobu.
Title
  • Bioactive packaging (en)
  • Bioaktivní obaly
skos:notation
  • TA03010546
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • lactic acid bacteria- bacteriocins,- material interactions- active packaging- active film for packaging-material printing (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • lactic acid bacteria- bacteriocins
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software