Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Lidský organismus je odkázán na přívod esenciálních minerálních a stopových prvků, jejichž vyžitelnost je však ovlivněna četnými výživovými faktory. Jedním z těchto faktorů je kyselina fytová, která ovlivňuje využití stopových prvků v potravinách. Tato kyselina tvoří komplexy s řadou kovů, z nichž komplexy s monovalentními kovy jsou rozpustné a tedy využitelné, zatímco komplexy s bivalentními kovy jsou nerozpustné v alkalickém prostředí tenkého střeva a tím je omezeno vstřebávání těchto kovů. Naproti tomu komplexy trivalentních kovů, např. železa, se srážejí v kyselém prostředí žaludku. Z těchto údajů je zřejmé, že při zpracování potravin rostlinného původu je nutné vzít v úvahu obsah kyseliny fytové, její možné pozitivní či negativní působení v konečné formě potraviny a podle toho surovinu zpracovávat. Analytické stanovení, přesné a rychlé, je pro takové řízení procesu podmínkou. Takové stanovení řeší předkládaný návrh úkolu.
|
Title
| - The study of methods of quantitative determination of phytic acid in products of plant origin (en)
- Studium metod kvantitativního stanovení kyseliny fytové v produktech rostlinného původu
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |