Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - The project will be focused on a development and optimization of methods of molecular biology and mass spectrometry for identification, direct detection and quantification of functional food and feed components of animal origin. A complex detection of 20 raw materials originating from different animal species and a complex detection of 11 selected chemical components with specific nutritional effects are to be developed. Logical multiplex systems of qPCR methods will be designed in order to detect raw materials originating from animal species, which are present in food and feed in minimal amounts or which are deliberately omitted from labelling for economic or social reasons (food fraud). During standardization of the methods a special focus will be put on their simplicity, rapidity, repeatability and robustness. A system for quantification of components from different animal species in food and feed using qPCR and a system using multiplex suspension array (xMAP technology) will be designed. Both molecular biology methods and mass spectrometry will be focused on raw food and feed, processed food and feed with various degrees of technological processing. The project outcomes will be used mainly by control bodies of the state administration in order to form complex information on composition, traceability, authenticity and quality of components and to prove intentional or unintentional food fraud. The dissemination of knowledge gained in the project among state administration officers, food and feed producers and processors, students and the public through seminars and workshops will form an integral part of the project. (en)
- Cílem projektu bude vývoj a optimalizace molekulárně biologických metod a hmotnostní spektrometrie pro identifikaci, přímý průkaz a kvantifikaci funkčních složek potravin a krmiv živočišného původu s cílem komplexního stanovení 20 vybraných surovinových komponent z různých živočišných druhů a 11 vybraných látek se specifickým nutričním efektem. V případě qPCR metod budou vytvořeny logické multiplexní systémy, které budou schopny postihnout suroviny z druhů zvířat, která se v potravinách a krmivech vyskytují v minimálním množství anebo může být snaha jejich přítomnost z ekonomických či společenských důvodů nedeklarovat (záměrné falšování). Při standardizaci těchto metod bude kladen důraz především na jejich celkovou jednoduchost, rychlost, opakovatelnost a robustnost. Bude vytvořen systém kvantifikace jednotlivých živočišných druhů zastoupených v potravinách a krmivech na základě analýzy qPCR. Dále bude vyvinuta Multiplexed Oligonucleotide Ligation PCR (MOL-PCR) využívající systém multiplexní kapalinové arraye (xMAP technologie) pro detekci a kvantifikaci všech sledovaných druhů zvířat v jedné reakci. Oba typy metod (molekulární metody i hmotnostní spektrometrie budou orientovány jak na syrové (raw) potraviny a krmiva, tak na zpracované potraviny a krmiva s různým stupněm technologického opracování. Výstupy projektu budou sloužit především kontrolním orgánům státní správy s cílem kompletní interpretační informace s ohledem na složení, traceabilitu, autenticitu složek, kvantitu složek a průkaz záměrného či nezáměrného falšování potravin a krmiv. Nedílnou součástí projektu bude také šíření vědomostí a poznatků získaných v rámci projektu mezi pracovníky státní správy, producenty a zpracovatele potravin a krmiv, studenty a veřejnost prostřednictvím seminářů a workshopů.
|
Title
| - Metody pro identifikaci, sledovatelnost a ověřování autenticity potravin a krmiv s komponenty živočišného původu
- Methods for identification, traceability and authenticity verification of feed mixtures and food containing components of animal origin (en)
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - authenticity, food, feed, qPCR, LC-MS/MS, MOL-PCR (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
| - authenticity
- food
- qPCR
- LC-MS/MS
- feed
|
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |