About: Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Object of the project is a proposal of whey utilization technology for production of foods containing lactulose, first of all beverages. The base of this technology is the three stage treatment; the whey is first enriched with lactulose using isomeration of lactose present in whey. The next step is fermentation and after that the product is finalized according to the required charakteristic of the end product.These technologies are practically wastless with regard on the enviromental protection and lowenergy and economy claims. They are suitable for dairies with cheese and curd production. All new products have character of functional foods. They contain lactulose with praebiotic effect of the positive influence on the bifidobacteria grows in digestive tract. (en)
  • Cílem řešení je návrh technologických postupů na využití syrovátky pro výrobu produktů, především nápojů, obsahujících laktulosu.Jejich podstatou je třístupňové zpracování syrovátky,kdy nejprve bude provedeno obohacení syrovátky laktulosou, a to isomerací v ní přítomné laktosy.Dále bude získaný produkt podroben fermentací a nakonec provedena jeho finalisace dle druhu požadovaného výrobku. Navržené postupy budou prakticky bezodpadové respektující aspekt ochrany životního prostředí, energeticky a ekonomicky málo náročné, použitelné v podnicích vyrábějících sýry a tvarohy. Všechny výrobky jsou též funkčními potravinami, neboť obsahují laktulosu s prebiotickými účinky pro positivní ovlivnění růstu bifidogenních bakterií v zažívacím traktu.
Title
  • Utilization of whey enriched with lactulose using isomeration of lactose that is present in whey, for producion of functional foods. (en)
  • Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin
skos:notation
  • QF4011
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • Syrovátka; laktulosa; funkční potraviny; fermentované nealkoholické nápoje (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • I přes značné technické problémy v průběhu řešení, byly plánované výstupy projektu splněny. Finanční prostředky byly účelně vynaloženy. Z řešení vznikla jedna vědecká publikace, jeden užitný vzor. (cs)
  • In despite of many technical problems during solution, planned intentions were fulfill. Financial instruments were used advisable. One research study and one model arise from project. (en)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • Syrovátka
  • funkční potraviny
  • laktulosa
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software