The project is aimed at the genuineness and authenticity of fruit spirits. In the course the project, the markers of individual fruit spirits will be found. Guaranteed authentic fruit spirits from different varieties and localities in CR will be produced. These spirits will be analysed using gas chromatography with various detectors and stable isotopic ratios will be determined. Chromatographic profiles and found markers of fruit spirits will be collected and stored in the database and will serve to the state and inspection agencies for the control of adulteration and authenticity. (en)
Projekt řeší otázku stanovení pravosti a autenticity ovocných destilátů. V průběhu řešení budou hledány markery u jednotlivých ovocných destilátů. Budou připraveny(vyrobeny) zaručeně autentické ovocné destiláty z různých odrůd a různých míst v ČR. Tyto destiláty budou analyzovány metodou plynové chromatografie s různými detektory a dále budou stanoveny vybrané izotopové poměry. Chromatografické profily a nalezené markery jednotlivých ovocných destilátů budou shromážděny a zařazeny do databáze a budou sloužit státním a dozorovým orgánům při kontrole pravosti a autenticity.
There was created a database of fruit distillates' markers and isotope rates within the solution of the project. At the same time there were obtained some pieces of knowledge about species instability factors such as tap, producer etc. (en)
V rámci projektu došlo k vytvoření databáze markerů a poměru izotopů jednotlivých ovocných destilátů. Současně byly získány poznatky o faktorech druhové nestability, např. ročník, výrobce aj. (cs)