The consistent monitoring of the gluten-free raw materials and food quality is the aim of the project. The conditions for the complex solution of the gluten-free diet will be formed. HPLC method and MALDI-TOF method for gluten analyses will be established. These methods are recommended as a comparative and supplementary method to the immunoenzymatic method. The specific monoclonal and polyclonal antibodies will bu prepared . Czech ELISA- test kit for the determination of gluten will be developed.Most of Czech gluten-free foods will be analysed by Czech developed ELISA- test kit and commercial ELISA-test kits.The database of gluten-free raw materials and foods will be formed. The important information ( content of nutrients, content of gluten,name and adress of the producer, the composition of each product) will be published on Internet. (en)
Cílem projektu je zahájit důsledné sledování kvality bezlepkových surovin a potravin a vytvořit podmínky pro komplexní řešení problematiky bezlepkové diety. V průběhu řešení budou zavedeny metody na stanovení glutenu metodami HPLC a MALDI-TOF, které slouží jako srovnávací a doplňující metody k imunoenzymatickým metodám. Budou připraveny specifické monoklonální a polyklonální protilátky . Bude vyvinuta česká ELISA souprava na stanovení glutenu. Na celé řadě českých výrobků určených pro bezlepkovoudietu budou otestovány komerčně dodávané ELISA soupravy se soupravou vyvinutou českýmí odborníky. Bude vytvořena databáze bezlepkových surovin a potravin, kde budou uvedeny stanovené hodnoty glutenu a další nezbytné informace. Tato databáze bude zpřístupněna na Internetu.
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Výsledky projektu jsou významným přínosem pro celiaky, výrobce potravin a kontrolní orgány. (en)
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Výsledky projektu jsou významným přínosem pro celiaky, výrobce potravin a kontrolní orgány. (cs)