About: Response of cereal (barley, wheat) proteome to Fusarium infection and Fusarium-produced mycotoxin application     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The main aim of the project lies in identification and functional annotation of proteins isolated from developing grains of barley (Hordeum vulgare L.) and common wheat (Triticum aestivum L.) using two-dimensional differential gel electrophoresis (2D-DIGE) approach. For protein identification, proteins which exhibit significant differences in protein relative abundance in response to Fusarium pathogen inoculation and Fusarium mycotoxin deoxynivalenol (DON) artificial application in two barley cultivars, Chevron and Pedant, and two wheat cultivars, Sumai 3 and SW Kadrilj, revealing contrasting level of resistance to Fusarium head blight (FHB) disease, will be selected. Identification and functional annotation of proteins revealing significant differences in protein relative abundance between control, Fusarium-treated and DON-treated variants and between Fusarium-resistant and Fusarium-sensitive cultivars will contribute to understanding the mechanisms underlying cereal resistance to Fusarium head blight disease. (en)
  • Cílem projektu je identifikace proteinů izolovaných z vyvíjejících se zrn ječmene setého anebo pšenice seté vykazujících rozdílnou relativní abundanci mezi rostlinami neinfikovanými patogenem (kontrolní rostliny), rostlinami infikovanými inokulem Fusarium culmorum a rostlinami, na něž byl aplikován extrakt fusariového mykotoxinu deoxynivalenolu. Bude porovnána odezva na infekci Fusarium u dvou kultivarů jarního ječmene s rozdílnou úrovní rezistence (Chevron - rezistentní kultivar a Pedant - citlivý kultivar), případně u dvou kultivarů jarní pšenice s rozdílnou úrovní rezistence (Sumai 3 – rezistentní kultivar a SW Kadrilj – citlivý kultivar). Analýza vzorků obsahujících totální proteom (extrakt všech buněčných proteinů z daného pletiva) bude provedena metodou dvourozměrné diferenciální gelové elektroforézy (2D-DIGE) u obou vybraných kultivarů ječmene (Chevron a Pedant), případně pšenice (Sumai 3 a SW Kadrilj), a tří experimentálních variant (kontrolní rostliny, rostliny s inokulovaným patogenem, rostliny ošetřené mykotoxinovým extraktem). Srovnávací analýza všech těchto experimentálních variant povede k identifikaci proteinů, které vykazují rozdílnou (diferenciální) relativní abundanci mezi oběma kultivary a mezi jednotlivými experimentálními variantami. Identifikované proteiny pak budou představovat základ pro funkční studie, kdy bude studována úloha těchto proteinů při indukci rezistence ječmene vůči fusariové infekci.
Title
  • Response of cereal (barley, wheat) proteome to Fusarium infection and Fusarium-produced mycotoxin application (en)
  • Odezva proteomu obilovin (ječmen setý, pšenice setá) na patogeny rodu Fusarium a jimi produkované mykotoxiny
skos:notation
  • LD14087
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • Proteomics; Fusarium head blight; barley; common wheat; mycotoxin; proteins (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • Proteomics
  • barley
  • Fusarium head blight
  • common wheat
  • mycotoxin
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 25 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software