About: Vitality of seed potato in relation to agroecological factors and content of endogenous hormones     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of the project is the improvement of technology and production of seed potato in the Czech Republic. Beside the health status of the potato seed tubers, which is the object of attention from the early stages of growth to postharvest tests, the vitality of the seed tubers should become also an important qualitative parameter. Energetic potential is a key characteristic of seed tubers with an effect on different time and intesity of sprouting, emergence, intensity of early growth, number of stems, number of initiated tubers and finally, the tuber yield. The objective is to define vitality, and based on the contents and ratios of phytohormones to characterize its different degrees and to test the effect of jasmonic acid on initiation, and growth of tubers and seed quality. The phytohormonal changes will be studied in potato tubers during the period of dormancy starting with the tuber onset as well as after its release in relation to genotype, agroecological and storage conditions. (en)
  • Záměrem projektu je zlepšení stavu v oblasti technologie pěstování a produkce sadbových brambor v České republice. Vedle zdravotního stavu, kterému je věnována maximální pozornost od raných stádií vegetace až po posklizňové zkoušky, by se měla stát důležitým kvalitativním ukazatelem i vitalita sadbových hlíz. Charakteristickým znakem vitality je energetický potenciál sadbových hlíz projevující se rozdílnou dobou a intenzitou klíčení, vzcházení, intenzitou počátečního růstu, počtem stonků, počtem nasazených hlíz a v konečném důsledku i výnosem hlíz. Cílem řešení je definovat vitalitu a s pomocí obsahu a poměrů endogenních fytohormonů jako markerů určit stupeň vitality a testovat vliv kyseliny jasmonové na iniciaci a tvorbu hlíz a kvalitu sadby. K tomu bude sloužit sledování změn hladin fytohormonů v hlízách brambor v celém období dormance počínaje iniciací hlíz i po výstupu z dormance v závislosti na genotypu, agroekologických podmínkách a podmínkách skladování.
Title
  • Vitality of seed potato in relation to agroecological factors and content of endogenous hormones (en)
  • Vitalita sadbových brambor ve vztahu k agroekologickým faktorům a obsahu endogenních hormonů
skos:notation
  • IBS5038352
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • abscisic acid;agroecological factors;cytokinins;dormancy;ethylene;gibberellins;jasmonic acid;physiological age;seed potato (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...okUkonceniPodpory
http://linked.open...okZahajeniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • Výnos sadbových brambor je ovlivněn zejména rokem a odrůdou. Změny v obsahu kyseliny abscisové a cytokininů jsou důležité ve fázi ukončení tvorby stolonů a iniciace hlíz a při dormanci. Odrůdy se lišily schopností vytvářet různé glukosidy cytokininů. (cs)
  • Yield of seed potatoes is affected by yera and cultivar. Changes in the content of abscisic acid and cytokinins are important during stolon growth, tuber initiation and tuber dormancy. The cultivars differed in capacity to form cytokinin glucosides. (en)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • ethylene
  • abscisic acid
  • cytokinins
  • dormancy
  • gibberellins
  • jasmonic acid
  • agroecological factors
  • physiological age
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 39 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software