About: Purine content in meat alternatives: evaluation of risks and possibilities in reducing their impact on hyperuricemia     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Development of gout is greatly influenced by high intake of dietary purines of which hypoxanthine and adenine are exhibiting highest uricogenic potential, leading in some cases to hyperuricemia, deposition of ureate in joint fluids and an inflammatory arthritis. Recently, the fast growing market with meat alternatives provides a wide selection of foods originating from many protein sources, e.g. mycoprotein, soybean isolated proteins, pea protein or wheat protein, some of them known to be high in purines. Although marketed as healthy meat-alternative products, their consumption may lead to the risk of gout incidence. As several components contained in foods, vegetables, spices and medicinal plants are known to reduce uric acid levels in humans orrats, by an inhibition of purine enzymatic metabolism. Enrichment of the meat alternative products with these components may therefore enhance their dietary properties by fulfilling the criteria of functional food. This project aims to provide an (en)
  • Výskyt dny je ovlivněn dietárním příjmem purinových bází, z nichž zejména u hypoxanthin a adenin mají v organismu vysoký urikogenní potencíiál, který může vést v některých případech k ukládání krystalů kyseliny močové v kloubní tekutině, způsobujícího zánětlivou artritidu. V současné době se prudce rozrostl trh s náhražkami masa, nabízející široké množství potravin z rozmanitých proteinových zdrojů, jako například mykoprotein, sójový proteinový izolát, hrachový protein nebo pšeničný protein. Některé ze surovin, z nichž jsou tyto proteiny izolovány jsou známy vysokým obsahem purinových bází. Přestože jsou tyto výroby nabízeny jako zdravé náhražky masa, jejich zvýšená konzumace by mohla vést k výskytu dny. Vzhledem k tomu, že u některých extraktů nebolátek izolovaných z potravin, zeleniny, ovoce, koření nebo léčivých rostlin byly zjištěny schopnosti inhibovat enzymatický metabolismus purinů, obohacování těchto výrobků jimi by zlepšilo jejich dietetické vlastnosti, odpovídajících kriteriím funkčních
Title
  • Purine content in meat alternatives: evaluation of risks and possibilities in reducing their impact on hyperuricemia (en)
  • Obsah purinových látek v náhražkách masa: zhodnocení rizik a možností snížení jejich vlivu na hyperuricemii
skos:notation
  • GP525/08/P503
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • puriny; hyperuricemia; gout; meat substitutes; plant extracts; xanthine oxidase inhibitors (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • The project aimed revisiting the dietary contribution of foods and drinks on possible incidence of hyperuricaemia and gout. Gout is one of the important diseases prevalent in approx. 2% of population and still on progress. Similar to obesity, gout is a disorder connected with life style. First aim of the project targeted novel vegetarian foods - meat substitutes that are marketed for subjects int (en)
  • Projekt si v návrhu kladl za cíl analyzovat možný dietární vliv potravin, nápojů a prostředků tradiční medicíny na výskyt a průběh hyperurikemie a dny. Dna je jedno z významných civilizačních onemocnění, které postihuje u přibližně 2 % populace, a je na postupu. Podobně jako obezita je i dna spojována se životním stylem. Prvním cílem tohoto projektu bylo zaměřit se na nové potraviny, produkty, kt (cs)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • gout
  • hyperuricemia
  • meat substitutes
  • plant extracts
  • puriny
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software