Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Biogenic amines (BA) are mainly generated by decarboxylation of the corresponding amino acids and could be potentially toxic for human. Many strains of lactic acid bacteria (including probiotic cultures - LAB) used in dairy industry are producers of BA. The im of the project is the study of simultaneous effects of some external factors (temperature, pH, aero/anaerobiosis, available sources of carbon – saccharides, NaCl concentration etc.) on histamine, phenylethylamine, tyramine, putrescine, cadaverine and tryptamine production in selected LAB. PCR, UPLC and HPCE will be used for detecting of BA production and studying of kinetics of biogenic amines production. Results from this project will be: (i) models of BA production of selected strains of LAB influenced by effects of more than one external factor;(ii) recommendation of technological condition (for dairy industry) in which the use of BA positive strains is acceptable from point of view of food safety (iii) new designed primers for detection of genes coding some enzymes for putrescine, phenylethylamine and tryptamine synthesis. (en)
- Biogenní aminy jsou syntetizovány dekarboxylací příslušných aminokyselin. Biogenní aminy jsou potenicálně toxické pro člověka. Mnoho bakterií mléčného kvašení využívaných v mlékárenské technologii, včetně probiotických kultur, bylo označeno za producenty některých biogenních aminů. Základním cílem projektu je studium současného vlivu některých vnějších faktorů (např. teploty, pH, aerobního či anaerobního prostředí, dostupné zdroje uhlíku - sacharidy, koncentrace NaCl) na tvorbu histaminu, fenylethylaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu a tryptaminu u vybraných bakterií mléčného kvašení. PCR, UHPLC a CE budou využívány pro stanovení biogenních aminů a ke studium kinetiky jejich tvorby. Výsledky projektu budou následující: (i) modely produkce biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení ovlivněné působením vnějších faktorů; (ii) doporučení technologických podmínek, za kterých je použití bakterií produkcích biogenní aminy ještě bezpečné; (iii) nově navržené primery pro detekci genů kódujících syntézu putrescinu, fenylethylaminu a tryptophanu.
|
Title
| - Biogenic amines production in selected lactic acid bacteria strains (en)
- Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...vai/cep/kategorie
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| - biogenic amines decarboxylatiion PCR UHPLC lactic acid bacteria probiotic bacteria (en)
|
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
| |
http://linked.open.../prideleniPodpory
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
| |
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
| |
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - Řešení projektu přineslo nové údaje o biogenních aminech produkovaných bakteriemi mléčného kvašení (BMK). Pro redukci růstu BMK v rybím mase byl využit vysoký hydrostatický tlak a beta záření. Za významné považuji, že na řešení projektu se podíleli i PhD studenti. Řešitelé publikovali 13 článků s IF (0,4 - 3,6). Finance byly čerpány v poskytnuté výši, mírné nesrovnalosti ve zprávě za rok 2014. (cs)
- The project brought new knowledge about biogenic amines produced by lactic acid bacteria (LAB). Their presence in fish meat was reduced by application of high hydrostatic pressure and beta radiation. PhD students participate on the project which influenced their proffesional growth. The 13 papers were published (IF 0,4-3,6).All finances were used. In last financial report are small mistakes. (en)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |