About: Determination of biological activity and chemical composition of selected tropical and subtropical Ranunculaceae species     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The crude extracts and essential oils, obtained from species of Ranunculaceae family selected according to the phytochemical and ethnobotanical data, will be examined on various biological in vitro assays to evaluate their potential antimicrobial, anti-inflammatory and antioxidative effects in frame of this project. Subsequently, specific active fractions or pure compounds will be isolated and purified using bioassay-guided approach. Traditional analytical (e.g. HPLC, HPLC-MS, GC, GC-MS, NMR) and separation/purification methods (e.g. TLC, CC, MPLC) as well as some modern analytical and separation techniques (e.g. SFE, GCxGC-TOF-MS) will be used to obtain and characterize active fractions or pure compounds.The supposed results of this project could be used by food or pharmaceutical industry for development of new herbal-based nutraceuticals, functional foods, food additives and pharmaceutical or veterinary preparations. They may also contribute to better understanding of the chemotaxonomical (en)
  • V rámci projektu bude prostřednictvím širokého spektra in vitro testů stanovena antimikrobiální, protizánětlivá a antioxidativní aktivita komplexních extraktů a esenciálních olejů získaných z jednotlivých druhů čeledě Ranunculaceae, vybraných na základě fytochemických a ethnobotanických údajů. Následně budou na základě průběžných výsledků jednotlivých testů biologické aktivity izolovány a purifikovány specifické aktivní frakce a jednotlivé látky. Pro izolaci a identifikaci aktivních frakcí a jednotlivých účinných látek budou spolu s tradičními analytickými metodami (např. HPLC, HPLC-MS, GC, GC-MS, NMR) a separačními/purifikačními technikami (např. TLC, CC, MPLC) použity také některé moderní analytické a separační postupy (např. SFE, GCxGC-TOF-MS).Předpokládané výsledky tohoto projektu by mohly být využity v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu při vývoji nových, bylinných nutraceutik, funkčních potravin, potravních aditiv nebo farmaceutických a veterinárních přípravků, popř.
Title
  • Determination of biological activity and chemical composition of selected tropical and subtropical Ranunculaceae species (en)
  • Stanovení biologické aktivity a chemického složení vybraných druhů tropických a subtropických Ranunculaceae
skos:notation
  • GA525/08/1179
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • biological activity; chemical composition; Ranunculaceae (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • V rámci projektu byla testována antimikrobiální, antioxidativní a protizánětlivá aktivita extraktů, silic a obsahových látek izolovaných z vybraných druhů čeledě Ranunculaceae. Na základě studia dostupných literárních pramenů se domníváme, že jsme jako první detekovali antifugální efekt chinonů ze semen Nigella sativa proti kvasinkám způsobujícím kontaminaci mléčných výrobků a jejich výraznou abs (cs)
  • The antibacterial, antioxidative and anti-inflammatory activities of extracts, essential oils and some compounds isolated from certain species of family Ranunculaceae were tested in frame of this project. According to our knowledge, we evaluated for the first time Nigella sativa seed quinones for antifungal effect against dairy spoilage yeasts and for oxygen radical absorbance capacity in vitro. (en)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • biological activity
  • chemical composition
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software