A sufficient level of freezing resistance is a basic goal of breeding and an important property of registration of new cultivars of winter cereals in the climatic conditions of the Czech Republic. The aim of the project is to study influences of low temperature above and under the freezing point on the induction of stress proteins and freezing resistance in cereals. Relations between the effect of low temperature and water deficit emergence, and the induction of abscisic acid and stress proteins on thelevel of plant freezing resistance will be investigated. The use of stress proteins induced by low temperature as markers of freezing resistance in plants will be tested. (en)
Dostatečná mrazuvzdornost patří k základním cílům šlechtění i k základním vlastostem při povolování nových odrůd ozimých obilnin na našem území. V předloženém projektu jde o studium vlivu nízkých teplot nad a pod bodem mrznutí na indukci odolnosti a stresových proteinů u obilnin. Zjišťována bude spojitost mezi vlivem nízké teploty, vznikem vodního deficitu, indukcí kyseliny abscisové a stresových proteinů na dosaženou úroveň mrazuvzdornosti rostlin. Bude hodnoceno využití proteinů indukovaných nízkou teplotou jako možných markerů mrazuvdornosti ozimých plodin.
Cíle projektu byly splněny. Nejdůležitější výsledky jsou dobře charakterizovány na závěrečné kartě projektu. Dosažené výsledky jsou zajímavým přínosem pro teorii i praxi. Spolupráce mezi oběma řešitelskými pracovišti byla dobrá. V rámci měření byl navázá (cs)