Budou sledovány interakce přirozených růstových látek kyseliny indolyloctové (IAA), indolylacetylaspartátu (IAAsp), kyseliny giberelové (GA) a ethylenu při řízení růstu a vývoje rostlin s cílem jejich praktického využití. Úkolem je zjistit vliv vývojového stadia rostlin, kultivačních podmínek a výživy na tvorbu ethylenu v rostlinách vyvolanou působením IAA, přeměnu IAA na IAAsp, transport těchto látek v rostlinách a jejich účinky na sink aktivitu rostlinných tkání a konečně na interakce IAAsp a GA s etylenem při řízení dlouživého růstu, naduřování rostlinných tkání a tvorbě generativních orgánů. Na základě předběžných pokusů lze předpokládat využití ethylenu v kombinaci s IAAsp a GA hlavně při pěstování zeleniny ke zmírnění vlivu nepříznivých světelnýh a tepelných podmínek, a to k regulaci poměru růstu kořenů a nadzemních částí rostlin, stimulaci příjmu a lepšího využití živin, ovlivnění doby kvetení a zrání.