About: Characteristic features of immune response to wheat proteins in allergic and celiac patients     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Food components do not usually cause any clinical symptoms in the gastrointestinal tract of most individuals due to oral tolerance. Food allergy, an abnormal reaction to food proteins appearing mainly in childhood (6-8% of infants), has an increasing tendency. Wheat proteins belong to the six major food allergens accounting for 90% of allergic reactions affecting skin, gut or respiratory tract. Although cereals are essential in daily nutrition of many people, only little is known about wheat allergens.In this project we pian to 1) characterize the spectrum of wheat allergens recognized by IgE antibodies (Abs) of patients; 2) test the ability of IgE binding molecules to activate blood basophils; 3) analyze factors modulating binding and activation;.4) identity IgE binding epitopes of wheat allergens including gliadins and to compare them with IgA binding epitopes of celiac patients, using epitope analysis to clarify potential cross-reactivity of IgE Abs. We also intend to study the (en)
  • Složky potravy běžně nevyvolávají v trávícím traktu imunitní odpopvěd s klinickými příznaky, neboť u většiny osob je navozen stav neodpovídavosti, orální tolerance. Potravinová alergie, vyskytující se především u dětí (u 6-8% novorozenců), má rostoucí tendenci. Pšeničné bílkoviny patří mezi 6 hlavních alergenů potravy, které vyvolávají 90% reakcí postihujících kůži, trávící a dýchací trakt. Přestože obiloviny tvoří základ výživy řady obyvatel, znalost v nich obsažených alergenů je dosud velmi malá. Vtomto projektu plánujeme: charakterizovat spektrum pšeničných bílkovin rozpoznávaných IgE protilátkami pacientů; zjistit zda tyto vazebné bílkoviny jsou schopné aktivovat odpověď krevních bazofilů; analyzovat faktory ovlivňující jak vazbu tak aktivaci; identifikovat IgE vazebné epitopy pšeničných alergenů včetně gliadinů a srovnat je s IgA vazebnými epitopy celiaků; pomocí epitopové analýzy objasnit křížovou reaktivitu IgE protilátek a sledovat odpověď leukocytů pacientů na vybrané alergeny:
Title
  • Characteristic features of immune response to wheat proteins in allergic and celiac patients (en)
  • Charakteristické rysy imunitní odpovědi na pšeničné bílkoviny u alergiků a celiaků
skos:notation
  • GA310/05/2245
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • IgE mediated food allergy; wheat proteins; gliadins (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • Wheat proteins induce in genetically susceptible individuals disorders linked to activation of immune system: celiac disease, chronic disorders of small intestine and IgE mediated food allergy. We identified a dominant antigenic epitope of wheat gliadin (en)
  • Pšeničné bílkoviny vyvolávají u geneticky vnímavých jedinců onemocnění spojená s aktivací imunitního systému: celiakii, chronické onemocnění tenkého střeva a s IgE vázanou potravinovou alergii. Na molekule gliadinu (vyvolávajícího celiakii) jsme určili d (cs)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • wheat proteins
  • IgE mediated food allergy
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software