About: Analysis of mastication from material and treatment procedures point of view     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Projekt, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Innovations of existing dental materials require basic research of chewing parameters. Increasing longevity causes more frequent defects in natural dentition leading to the necessity of their replacement. Therefore basic research of chewing parameters focuses on problems of loading and overloading of teeth along with abutments and dental implants used in treatment of such defects. This project is based upon an experimental research of 3D motion of mandible during nutriment processing and measurements of magnitude and direction of chewing forces. Data of masticatory force magnitude mentioned in literature are not consistent. Moreover specifications of acting force direction are not yet published. Complexity of measurements and technological possibilities of sensors enforced observation of only easily measurable clinical cases. The proposed project is aiming to analyze mastication of natural dentition without any prosthetic treatment; chewing force measurement will be carried out in natural (en)
  • Inovace stávajících dentálních materiálů vyžadují základní výzkum parametrů žvýkání. To úzce souvisí s problematikou vhodného zatížení nebo přetížení pilířových zubů nebo dentálních implantátů, protože se vzrůstající střední délkou života dochází častějik defektům chrupu a k nutnosti jejich nahrazení. Podstatou projektu je experimentální výzkum prostorového pohybu lidské mandibuly při zpracovávání tvrdé a měkké potravy a měření velikosti a směru působení žvýkacích sil. Údaje o velikosti žvýkací síly z literatury nejsou jednotné a navíc u nich nebývá uveden směr ve kterém působí. Komplikovanost měření působená podmínkami žvýkacího aparátu a technologickými možnostmi snímačů dosud nutila ke sledování pouze určitých klinických případů. Proto se navrhovaný experiment zabývá žvýkáním co možná nejméně poškozeného chrupu. Experimentálně získané hodnoty povedou k výpočtu velikosti sil působících při žvýkání, k určení směrů jejich působení, frekvence žvýkání a celkové doby působení síly na zub.
Title
  • Analysis of mastication from material and treatment procedures point of view (en)
  • Analýza žvýkání z hlediska jeho vlivu na materiály a postupy používané při sanaci v dutině ústní
skos:notation
  • GA106/06/0849
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...hodnoceniProjektu
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • biomaterials; motion analysis; chewing force measurement (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open...lneniVMinulemRoce
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...jektu+dodavatelem
  • The purpose of this grant project was completely fulfilled. Number of experiments was performed within a scope of this project. The measurement of the lower human jaw 3D movement during a bolus processing by the sensor rigidly connected with a jaw was pe (en)
  • Cíle tohoto grantového projektu byly zplněny v plném rozsahu. V rámci řešení tohoto projektu byla provedena celá řada experimentů. První část těchto měření bylo zjištění trojrozměrného pohybu dolní čelisti při zpracovávání potravy pomocí snímače pevně sp (cs)
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • biomaterials
  • motion analysis
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 89 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software