Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - V důsledku nadvýroby potravin ve vyspělých zemích jsou hledány alternativní možnosti využití rostlinných produktů pro nepotravinářské účely. Jednou z těchto alternativ je i nepotravinářské využití škrobu. Až dosud se získával škrob převážně z kukuřice, brambor a pšenice. V zemích EC, kde probíhá intenzivní výzkum zaměřený na identifikaci a využití nejvhodnějších zdrojů, se jeví velmi perspektivní plodinou právě hrách, jehož škrob je pro své velmi zajímavé vlastnosti do jisté míry jedinečný ve srovnání se standardně používanými škroby. V ČR byla problematika hrachu s vysokým podílem amylosy ve škrobu (tzv. amylosních hrachů) řešena v rámci výzkumného projektu NAZV č. IE 0950975077 byla ve společnosti AGRITEC Šumperk. V průběhu tříletého řešení projektu byla ve spolupráci JIC Norwich (UK), upravena, osvojena a publikována %22Metodika stanovení obsahu škrobu a amylosy u hrachu%22. Výsledkem screeningu bylo 209 položek polních hrachů a 184 položek dřeňových hrachů, které byly využity pro výběr rodičovskýc
- The overproduction of food in developed countries is a reason for searching of alternative possibilities of use of plants products for non-food purposes. One of these alternatives is non-food utilisation of starch. Up to day the starch was usually obtained from corn, potatoes and wheat. In countries where intensive research orientated on identification and utilisation of proper starch sources is carried out, the pea seems to be very perspective crop in this relation. The pea starch - due its very interesting characters - is to the certain extent unique in comparison to usually used starches. The pea breeding programme on high starch and amylose content was the main focus of the NAZV research project no.: IE 0950975077 solved in AGRITEC Sumperk Ltd. %22Analytic methods on evaluation starch and amylose content in pea%22 was accurate, reliable in co-operation with JIC Norwich (UK). This method was used for calibration of Inframatic 8100 (Perten Instruments, Sweden) The screening of 209 smooth seeded pea an (en)
|
Title
| - The Pea Breeding (Pisum sativum L.) on High Amylose Content for Industrial Utilisation (en)
- Šlechtění hrachu (Pisum sativum L.) na vysoký obsah amylosy pro průmyslové využití
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
| |
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
| |
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - V průběhu řešení byl získán rostlinný materiál hrachu s vyšším obsahem amylózy, který skýtá dostatečnou základnu pro jeho rozpracování do šlechtitelského materiálu i pro metodické zajištění technlogie pěstování tohoto typu. (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |