Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Conversion, proceeding in structure of crop production in Czech Republic, results also in requirements to change crop and cultivar composition. Enlarging of crop spectrum by less cultivated traditional and neglected species contribute to the stranghtering of the market production and increasing of the competition ability of enterprices and to the ensuring of healthy nutrition of people. Many research studies confirm the fact the major part of inhebitants is endangered by civilization diseases. It was proved the people with a total cholesterol level over 6,2 mmol/l have the risk of arteriosclerosis and ischemic hard diseases at least for times higher. Every cholesterol level increase represents a hard attact danger appearance. It is suggested to modifya conduct of life, to change a life style, to icrease physical traning a decrease fat consumption. A certain solution is offered by using of pseudocereals (buckwheat, millet, amaranth, quinoa, Setaria italica, etc.). From this point of view return to th (en)
- Probíhající změny ve struktuře rostlinné výroby s sebou přinášejí i požadavky na druhové a odrůdové složení zemědělských plodin. Rozšíření spektra o nové málo pěstované či tradiční, ale opomíjené druhy, přispívá nejen k posílení tržní produkce a zvýšení konkurenceschopnosti podniků, ale i k zajištění zdravé výživy našeho obyvatelstva. Skutečnost, že velká část obyvatel je ohrožena civilizačními chorobami potvrzuje řada studií. Je prokázáno, že lidé, kteří mají hladinu celkového cholesterolu >6,2 mmol/l mají rovněž riziko ateroslerózy a ischemické choroby srdeční alespoň čtyřikrát vyšší. Každé zvýšení hladiny cholesterolu o jedno procento představuje vznik rizika srdečního infarktu. Doporučuje se úprava životsprávy již od dětství, změna životního stylu, hodně pohybu a méně tuků. Z tohoto pohledu určité řešení nabízejí tzv. pseudocereálie (pohanka, proso, čirok, laskavec, quinoa, čumíza), které znamenají návrat ke klasické cereální výživě a mohou významně zvýšit podíl nestrávitelné vlákniny. Cí
|
Title
| - Utilization of plant genetic resources for increasing of quality and spreading of food raw material spectra. (en)
- Využití diverzity genetických zdrojů vybraných rostlin ke zlepšování kvality a rozšíření spektra surovin pro výrobu potravin
|
skos:notation
| |
http://linked.open...avai/cep/aktivita
| |
http://linked.open...kovaStatniPodpora
| |
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
| |
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
| |
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
| |
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
| |
http://linked.open...hodnoceniProjektu
| |
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
| |
http://linked.open...inujicichPrijemcu
| |
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
| |
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
| |
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
| |
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
| |
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
| |
http://linked.open...atUdajeProjZameru
| |
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
| |
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
| |
http://linked.open...jektu+dodavatelem
| - Cíle projektu byly splněny. Výsledky projektu mají praktický význam z hlediska výroby a zavedení do prodeje nových produktů zdravé výživy. (cs)
|
http://linked.open...tniCyklusProjektu
| |
is http://linked.open...vavai/cep/projekt
of | |