The aim of the project is to obtain new knowledge for the reduction of mycotoxins occurrence in feed and food products from maize by the innovation of control strategies during maize growing and storage and to evaluate their influence on health of livestock. The partial aim is to standardize the analytical methods of detection of mycotoxins in cereals. Four different control strategies of maize will be tested to ascertain their influence on the reduction of injury of maize caused by European corn borer,on the occurrence of toxigenic mikromycets and the content of mycotoxins in corn and silage. The relation between the occurrence of micromycets and mycotoxins in maize and their occurrence in wheat and barley (and their products) grown after maize willbe evaluated. The occurrence of toxigenic mikromycets in wheat and barley grown after maize will be controlled by fungicides and biopreparations. Resistant and susceptible varieties of wheat and barley will be grown. In sweet maize only two control strat (en)
Cílem projektu je získat nové poznatky pro omezení výskytu mykotoxinů v krmivech a potravinách z kukuřice inovací systémů ochrany při jejím pěstování a skladování a zhodnotit jejich vliv na zdraví hospodářských zvířat. Dílčím cílem je standardizovat analytické metody detekce mykotoxinů v ceráliích. Hodnoceny budou čtyři rozdílné strategie ochrany kukuřice na snížení poškození kukuřice od zavíječe kukuřičného, na výskyt toxigenních mikromycetů a obsah mykotoxinů v zrnu a siláži. Hodnocen bude také vztahmezi výskytem mikromycetů a mykotoxinů na kukuřici a jejich výskytem na následně pěstované pšenici a ječmeni a v jejich produktech. U ječmene a pšenice po předplodině kukuřici s různými strategiemi ochrany bude regulován výskyt toxigenních mikromycetů pomocí fungicidů, biopreparátů, využitím rezistentních odrůd a náchylných odrůd. U sladké kukuřice budou porovnávány pouze dvě strategie ochrany vůči zavíječi kukuřičnému a následně vyhodnocen výskyt reziduí pesticidů a mykotoxinů v produktu a v průběhu z
Projekt řešil omezení výskytu mykotoxinů v krmivech a potravinách z kukuřice a inovací systémů ochrany při jejím pěstování a skladování, standardizaci analytických metod detekce a zhodnocení jejich vlivu na zdraví a užitkovost skotu a kvalitu mléka. (cs)
The research plan solved the elimination of mycotoxins occurrence in feedstuffs and food from maize and system innovations for protection during its cultivation and storage, standardization of analytical methods of the detection and assessment of their i (en)