The aim of the project is to carry out complex evaluation of nutritive and hygienically- toxicological quality of vegetable in reaction on biotic and abiotic stress factors affecting plants and on used means of pest control, mainly synthetic pesticides. Based on new knowledge, innovation of integrated and ecological production systems of vegetable will be proposed to achieve higher quality of products with elimination or minimization of pesticide residues in products. The complexity of the project is ensured by survey of the whole issue of growing vegetable in integrated and ecological systems with regard to quality and suitability for further processing. Methodologies for complex analytical evaluation of all important parameters of quality and manual for minimization of incidence of pesticide residues in field vegetable are the parts of the project. The whole vertical from variety assortment over growing vegetable to consumer is solved in the project. Consortium of competent and complementary resear (en)
Cílem projektu je provést komplexní zhodnocení nutriční a hygienicko-toxikologické kvality zeleniny v reakci na biotické a abiotické stresy působící na rostliny a na použité prostředky ochrany, zejména syntetické pesticidy a na základě získaných nových poznatků navrhnout inovace v systémech integrované a ekologické produkce zeleniny pro dosažení vyšší kvality produktů, s vyloučením nebo minimalizací reziduí pesticidů v produktech. Zárukou komplexnosti řešení je řešení celé problematiky pěstování zeleniny v systémech integrované a ekologické produkce s ohledem na její celkovou kvalitu a vhodnost pro další zpracování. Součástí řešení jsou metodiky pro komplexní analytické hodnocení všech významných parametrů kvality a návod pro minimalizaci výskytu reziduí pesticidů u polní zeleniny. Řeší se tak celá vertikála od odrůdové skladby přes vlastní pěstování až ke konzumentovi. Projektu se účastní konsorcium kompetentních a z hlediska specializace komplementárních výzkumných pracovišť.
Higher nutritive and hygienically-toxicological quality of main species of field vegetable grown in innovated systems of integrated and ecological production (en)
Vyšší nutriční a hygienicko-toxikologická kvalita hlavních druhů polní zeleniny pěstované v inovovaných systémech integrované a ekologické produkce.