The project is dealing with the research of the risk pathogenic microflora in milk with isolation of the particular pathogenic strains and theirs toxins and with methods that specifies technologic harmful and potencial pathogenic germs. The project willtest the ability of bacterium toxins to survive the pasteurizing temperatures. A quick method for determination of the bacterial spores without time-consuming cultivation for evaluation of milk before its treatment will be devised on the basis of the knowledge about the germination process. These results will be used for test strips devising. (en)
Projekt se zabývá průzkumem rizikové patogenní mikroflóry v mléce, izolací jednotlivých patogenních kmenů a jejich toxinů a metodami stanovení technologicky škodlivých a potenciálně patogenních bakterií. Bude vyzkoušena schopnost bakteriálních toxinů přežívat pasterační teploty. Na základě poznatků o průběhu klíčení bude vypracována rychlá metoda stanovení bakteriálních spór bez časově náročné kultivace pro hodnocení mléka před jeho zpracováním. Tyto výsledky budou použity k vypracování stripového testu.
Research of frequency of pathogenic and technological unfavourable microflora in milk, and the development of methods to the increasing of technological and hygienic guarantee of raw milk using to the produce of cheeses. (en)
Průzkum výskytu patogenní a technologicky škodlivé mikroflóry v mléce a vývoj metod ke zvýšení technologické jistoty a zajištění zdravotní nezávadnosti mléka jako suroviny pro výrobu sýrů.