Cílem tohoto multioborového projektu je výzkum a návrh aplikace využití vedlejšího produktu mlékárenského průmyslu, syrovátky, jako suroviny pro biotechnologickou produkci látek s antimikrobiálním účinkem a jeho následnou inkorporaci do zvolených polymerních matric. Budou získány nové znalosti v oblasti biotechnologie, mikrobiologie a zpracovatelství a analýzy makromolekulárních soustav vedoucí k publikačním výsledkům na světové úrovni. Konečným výstupem pak bude nový produkt na polymerní bázi pro kosmetické a medicinální aplikace. (cs)
The aim of the project is multispecialized research and subsequent applications for the dairy industry by-product, whey, as raw material for biotechnological production of antimicrobial substances and their subsequent incorporation into polymer matrices selected. Expected to acquire new knowledge in the field of biotechnology, microbiology and processing and analysis of macromolecular systems leading to the publication outcomes at the global level. The final output will be a new product based on polymers for cosmetic and medical applications. (en)
Research into the use of whey as dairy industry waste product, the production of antimicrobial compounds for the modification of hydrophilic polymer systems with the use in cosmetic and medical applications (en)
Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích (cs)