The project solves identification problems of new plum cultivars, which fulfill conditions of processing industry. It means mainly usability for production of jam and dried fruits eventually for production of spirits. Method HPLC for determination of sugars will be optimized and validated. Further refractometric dry matter will be determined. Methodology for determination of content of fermentable sugars using fermenting tests will be the part of this project. Chosen cultivars should be also acceptablefrom the point of view of growers (hectare yields, tree growth, fruit quality for direct consumption etc.). (en)
Řešení projektu spočívá v určení nových odrůd slivoní, které budou splňovat podmínky pro průmyslové zpracování, a to zejména jejich vhodnost pro výrobu povidel a na sušení, popřípadě na výrobu destilátu. Bude optimalizována a validována metoda HPCL pro stanovení sacharidového profilu. Dále bude stanovena refraktometrická sušina. Součástí bude metodika stanovení obsahu zkvasitelných sacharidů pomocí kvasných zkoušek. Současně budou vybrané odrůdy pěstitelsky únosné (plodnost, charakter růstu stromů, kvalita plodů splňující požadavky pro přímý konzum aj.). (cs)