Budou vyvinuty zeleninové a ovocné šťávy spolu s klíčenými luštěninami s využitím vysokotlaké pasterace produktů, která zachovává nutričně a zdravotně významné látky. Bude testována antimutagenní aktivita šťáv spolu s mikrobiální kvalitou, obsahem těžkých kovů a obsahem zdravotně aktivních substancí. Budou vykonány i klinické testy těchto šťáv. Klíčené luštěniny budou testovány na obsah vybraných vitamínů a zejména alfa-galaktosidů (způsobujících nadýmání). Podstatné snížení jejich obsahu se předpokládá. Bude stanovena i mikrobiální kvalita klíčených luštěnin. U klíčených semen bude testována mikrobiální kvalita přičemž se předpokládá, že bude dosaženo prodloužení doby použitelnosti. U vybraných šťáv a produktů z klíčených luštěnin a semen bude proveden výzkum obliby a spotřeby. (cs)
Vegetable and fruit juices together with germinated legumes will be developed. The products will be treated with high pressure preservation technology to pasteurise the products at ambient temperatures. The content of nutritive important and health important substances can be saved by this way. The antimutagenic activity of juices will be tested together with microbial quality, heavy metal content and health active substances content. The clinical tests will be also done. Germinated legumes will be tested for selected vitamin contents and namely for alpha-galactosides content. The substantial decay of alpha-galactoside content is expected. The microbial quality will be also tested. The germinated seeds will be tested for microbiological quality andprolonged shelf life is expected. The research of hedonic acceptance and consumption volume will be done for selected juices and products made on the basis of germinated legumes and seeds. (en)