The liquid milk products with long keeping quality treated by UHT process cover 46 % of liquid milk volume in Czech Republic representing 10 % of the volume of purchassed raw milk. The demand for the products with long keeping quality increases or from the past of the consumers or from the parts of the market chains, as for these ones the mentionted peoducts are very suitable from the points of view of the long keeping quality. The requirements of the products with long keeping quality. The require ts of the products with long keeping quality represent the high and steady quality. The suggested project is aiming to : 1. The quality of raw milk suitable for the production of products with long keeping quality 2. To the possibilities of the posit ve regulation of the representation of the flora applying the pure milk cultures 3. To the increasing of the processing reliability applying the tools of the quality management (HACCP) 4. To the qualitative indexes of final products 5. To the special (en)
Tekuté mléčné trvanlivé výrobky ošetřené UHT procesem tvoří V ČR 46 % objemu konzumního mléka, což představuje cca 10% objemu nakupovaného syrového mléka. Zájem o trvanlivé výrobky stoupá jak ze strany spotřebitele, tak obchodních řetězců, pro které jsou tyto výrobky z hlediska douhé trvanlivosti velmi výhodné. Požadavky kladené na trvanlivé výrobky vyžadují jejich vysokou a stabilní kvalitu. Navržený projekt se zaměřuje na 1) kvalitu syrového mléka vhodnou pro trvanlivé výrobky 2) možnosti poziti ních úprav zastoupení mikroflory použitím čistých mlékařských kultur. 3) zvýšení provozní spolehlivosti výroby využitím nástrojů řízení kvality (HACCP) 4) kvalitativní znaky finálních produktů 5) specielní znaky kvality u výrobků používaných do horký h tekutin (tzv aplikační vlastnosti) Zastoupení řešitelského týmu tvořeného výzkumným pracovištěm a dvěma významnými výrobci tekutých trvanlivých výrobků dává dobrý předpoklad ke splnění cíle projektu. (cs)