Description
| - The project aiming at development and verification of a new bactocereal food additive with a hypocholesterolemic effect is based on the cooperation among the Food Research Institute Prague, Agricultural Research Institute Kroměříž, Ltd., Institute of Clinic and Experimental Medicine in Prague, 1st Faculty of Medicine, Charles University and the General Teaching Hospital in Prague. New hulless lines of spring barley with a high dietetic fibre content (particularly beta-glucans) will be tested and cultivated at the Agricultural Research Institute Kroměříž, Ltd. Variability of agronomic and quality parameters will be studied in order to achieve maximum values and desired stability of grain characteristics as an initial raw material. Possibilities of application of standard and new technologies for grain processing will be tested. The Food Research Institute will carry out laboratory experiments associated with selection and testing microorganism stability, development of its own food additive that is com (en)
- Projekt vývoje, testování a ověřování nového baktocereálního potravinového doplňku s hypocholesterolemickým účinkem je založen na spolupráci Výzkumného ústavu potravinářského Praha, Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž, s.r.o., Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, 1.lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž s.r.o. budou ověřeny a napěstovány nové bezpluché linie ječmene s vysokým obsahem rozpustné vlákniny - beta-glukanů, a bude sledována variabilita vlastností ječmene vzhledem k jeho dalšímu pěstování. Ve Výzkumném ústavu potravinářském budou prováděny laboratorní práce související s výběrem a ověřením stability mikroorganismů, dále vývoje vlastního preparátu složeného z mikroorganismů a vlákniny a jeho ověření in vitro. Připravovaný preparát je komplexem vybrané bakteriální starterové kultury (s optimálními vlastnostmi z hlediska rezistence vůči žlučovým kyselinám) a rozpustné vlákniny, tvořené beta-glukany (izolované (cs)
|